Fotonyhet

Hon döms till tio års fängelse – för sina instagrambilder

Instagramprofilen Sahar Tabar skapade uppmärksamhet på Instagram genom att manipulera bilder av sig själv så att hon såg ut som en zombie.

Med bilder av sig själv där hon skapat ett zombieliknande utseende, gjorde sig Sahar Tabar ett namn på Instagram. Men det tolererade inte den iranska regimen, som nu har dömt 19-åringen till tio års fängelse.

Instagramprofilen Sahar Tabar heter egentligen Fatemeh Khishvand och är en 19-åring från Iran. Hon skapade uppmärksamhet på Instagram genom att manipulera bilder av sig själv så att hon såg ut som en zombie. Detta gav henne närmare en halv miljon följare.

Men den iranska regimen uppskattade inte bilderna, och för ett år sedan greps hon anklagad för bland annat hädelse, för att ha tjänat pengar genom opassande verksamhet och för att moraliskt ha fördärvat unga människor. Det skriver SVT.

”Abnorm personlighet”

Fatemeh Khishvands advokat har uppgett att hon är dömd till tio års fängelse, och i höstas sågs hon även i iransk statstelevision där hon ”erkände” handlingen. Inslaget beskrev henne som att ha en ”abnorm personlighet” som sökte uppmärksamhet på sociala medier. Hennes hälsotillstånd har förvisso varit instabilt, då hon tidigare har sökt psykiatrisk hjälp.

Nittonåringen är inte ensam i Iran om att straffas för inlägg i sociala medier. Enligt BBC ska även flera unga iranier gripits efter att ha publicerat videor där de dansar.