https://www.kamerabild.se/nyheter/hon-ruskar-om-v-ra-f-rest-llningar-om-k-n
34801
Nyheter
Nyhet

Hon ruskar om våra föreställningar om kön

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/567473.jpg?itok=kp9-VQ5q', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/567473.jpg?itok=kp9-VQ5q', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/567473.jpg', w: 105, h: 160, title: ' ' },]

Totalbetyg

Vad är en man eller kvinna och varför har det en sådan stor betydelse? I utställningen Bara människa?, som öppnar imorgon på Galleri Kontrast i Stockholm, vänder bildjournalisten Linda Forsell upp och ner på begreppen.– Jag tycker det är ganska fascinerande hur många attribut vi sätter på könen och hur viktigt det är för att kunna placera folk i kön, säger hon. Att det påverkar hur vi beter oss mot varandra.
  • Publicerad 13 år 8 månader
    2007-08-03 12:41

Linda Forsell
Foto: Linda Forsell
Foto: Linda Forsell

Porträtten är centrala i Bara människa?. Linda Forsell har träffat en mängd olika människor som passar mer eller mindre bra in i sin könsroll.

- Det är alla möjliga sorters människor som på något sätt, eller i sammanhanget, är mer eller mindre androgyna, säger hon.

Betraktaren får inte veta vad det är för kön på de avporträtterade.

- De är tagna i deras hemmiljöer de allra flesta därför att jag känner att om man inte kan sätta kön på dem så måste man få något annat som säger något om den personen. Vissa kanske man förstår vad det är och vissa kanske man inte gör det.

Bara människa? väcker frågor. Om andra och om dig själv. Kan du se vem som är man och vem som är kvinna? Och vad känner du när du är osäker? Är det viktigt?

- Förhoppningen är att folk ska börja fundera på vad det är för någonting och fundera över sig själva, att de bryr sig om vad som är kön och varför det är så viktigt för oss.

Utmanar besökaren

På ett papper med bildtexter har besökaren på Linda Forsells utställning möjlighet att kryssa i en ruta om man tror att det är en man eller en kvinna.

- För att se vad folk tror att det är, men mest är det för att få folk att tänka. Både att man funderar om det är en man eller en kvinna, men också att man blir tvungen att definiera begreppet. Vad är ett kön? Är det det man föds till? Är det om man har snopp eller inte?

Linda upptäckte själv att hon betedde sig annorlunda när hon mötte en man än när hon mötte en kvinna.

- Och hur jag blev bemött. Sen har det att göra med hur kvinnor blir bemötta. Till viss del handlar det ju om diskriminering, men det där kan man ju se från båda hållen. Männen blir ju också tvingade in i sina roller. Men det handlar väl om det, att jag upplevde det själv.

Linda Forsell är frilansande bildjournalist och gör i huvudsak uppdrag för tidningar och magasin. Men pressbilder till artister och viss reklam har det också blivit. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Gringo, Dagens Nyheter och Situation Stockholm. Tidningen Gringo var hon med och startade.

Utställningen Bara människa? visas på Galleri Kontrast mellan den 4 augusti och den 2 september.

- Fotograf Linda Forsell

- Galleri Kontrast

Linda Forsell
Foto: Linda Forsell
Foto: Linda Forsell