Utställning

Höstsalongen lockade 3000 fotografer – 52 får nu ställa ut

Foto: David Lundmark
Foto: Amelie Herbertsson
Foto: Leif Sandberg
Foto: Håkan Gustafsson
Foto: Linda Spåman, Ylva Sandberg

Höstsalongen på Fotografiska öppnar i dag, en utställning där alla får chansen att hänga ut – även om nålsögat är litet. Av 40 000 inskickade bilder visas nu 230 stycken.

Det finns många likheter med Liljevalchs Vårsalong, den årliga konstutställningen till vilken alla får skicka in bidrag. Men då Liljevalchs visar allt från skulpturer till videokonst, kommer Höstsalongen enbart fokusera på en genre – fotografi.

Amelie Herbertsson från Malmö är en av fotograferna som ställer ut på Höstsalongen.

Idén med utställningen är att ta pulsen på svenskt fotografi år 2014, och närmare 3000 personer skickade in bilder till Fotografiska. Nu har juryn valt ut 52 bidrag, bland annat det som David Lundmark från Umeå skickade in – en serie om åtta bilder.

– Jag trodde aldrig att de skulle ta med dem. Jag fick ett mejl när jag var ute och cyklade mountainbike. Jag var tvungen att läsa mejlet flera gånger, där det i första stycket stod att juryn gått igenom 40 000 bilder. ”Nu kommer det ett tyvärr”, tänkte jag. Men det gjorde det inte – istället blev jag väldigt glad.

Hoppas på debatt

På Höstsalongen hänger även fem bilder fotograferade av Amelie Herbertsson från Malmö. Bilderna ingår i ett projekt som hon kallar ”Flyktfåglar”, där hon har fotograferat människor som lever gömda runt om i Sverige.

– Att hänga ut på Fotografiska innebär att fler förhoppningsvis får upp ögonen och jag hoppas på en debatt med ett medmänskligt perspektiv, säger Amelie Herbertsson.

Från livets början till livets slut

Inför öppnandet av Höstsalongen har curatorn Johan Brink arbetat intensivt. Först gjorde han frimärksutskrifter av alla bilder, som han lade ut på golvet hemma.

– Jag hittade två bilder som utmärkte sig. Den första föreställer ett barn som föds, precis när huvudet kommer ut. Den andra är från en serie bilder där en äldre man går omkring med en ballong i handen. Till slut lyfter han och flyger i väg med ballongen. Jag har utgått från de här två bilderna och sedan pysslat ihop alla andra där emellan, som från livets början till livets slut.

Mycket tid bakom bilderna

Flera av bilderna på Höstsalongen är skildringar av samhället i dag, både dokumentära bilder och andra som är mer inåtvända och reflekterande.

– Långsam journalistik är något som utmärker flera av bilderna, där fotografen har följt en händelse under en längre tid innan det blir ett verk av materialet, säger Johan Brink.

Höstsalongen pågår på Fotografiska mellan 19 september och 7 december.

Läs ett längre reportage om Höstsalongen och dess medverkande i nästa nummer av Kamera Bild, som är ute 7 oktober.