Nyhet

Hotade fotograf och krävde bildradering – får böter

Sydsvenskans pressfotograf skulle ta bilder i samband med en skottlossning i Seved då ett gäng hotfulla killar hotade slå sönder kameran om han inte raderade bilderna. En 23-åring döms nu för olaga hot.

Pressfotografen Patrick Persson skulle ta bilder åt Sydsvenskan i samband med en skottlossning på Rasmusgatan i Seved 2015. Vid avspärrningen som polisen satt upp kom ett gäng killar fram och hotade med att slå sönder hans kamera och "sänka" honom om han inte raderade sina bilder, skriver Sydsvenskan.

Nu har domen från tingsrätten kommit, och 23-åringen döms för olaga hot med villkorligt fängelsestraff och dagsböter. Brottet anses vara extra allvarligt eftersom Patrick Persson blev hotad då han utförde sitt jobb som pressfotograf.

– För att demokratin ska fungera väl är det viktigt att vi kan röra oss ute och åka överallt. Annars kan vi inte bevaka hela samhället på samma villkor, vilket skulle förstärka den segregation som är en del av själva grundproblemet, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

– När man går på Malmös gator och blir fråntvingad sin kamera och hotad med stryk för att man gör sitt jobb, då har det gått alldeles för långt, säger Patrick Persson.

Kräver åklagarbeslut

Om du är ute på gatan och fotograferar så kan ingen kräva att du ska visa eller radera dina bilder, eller omhänderta din kamera eller ditt minneskort. För detta krävs åklagarbeslut.

Vi har nyligen skrivit om DN-fotografen Lars Epstein som blev bortförd av polis då han enligt polisen uppträtt avvikande då han fotograferade Kulturfestivalen i Stockholm. Lars Epstein fick sin kamera genomsökt av polisen, och nu inleder Justitiekansler Anna Skarhet en förundersökning kring polisens agerande.

– Vi har fått in en anmälan och uppgifterna i den leder till slutsatsen att vi bör inleda en förundersökning för att det kan antas vara ett tryckfrihetsbrott, säger Anna Skarhed till DN.

– Vi välkomnar att JK inlett en förundersökning. Vår uppfattning är att polisens ingripande mot DN:s fotograf står i strid med grundlagen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

I artikeln Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram kan du läsa var du får fotografera och inte.

Även artikeln Så undviker du bli en kriminell fotograf tar upp den nya lagen om kränkande fotografering från 2013, och hur den fungerar.