Vetenskap

Huntsman-teleskopet är gjort av tio Canon EF 400mm f/2,8L IS II

Tillsammans med Macquarie University i Australien har Canon skapat Huntsman-teleskopet för att fotografera ljussvaga rymdobjekt från jorden.

Canon Australien har nu tillsammans medMacquarie University i Sydney utvecklat ett teleskop som kan fånga ljussvaga objekt på stjärnhimlen. Teleskopet som kallas för "Huntsman telescope" är uppbyggt av tio Canon EF 400mm f/2.8 L IS II-objektiv, alltså versionen innanCanon EF 400mm f/2.8 L IS III som vi testade i Kamera Bild för snart tre år sedan.

Objektivet huserar i Siding Spring Observatory där det ska användas av forskare för att fotografera objekt och strukturer som kan visa hur galaxer bildas och formas, alltså ungefär samma uppdrag som James Webb Space Telescope – som vi rapporterat en del om.

Genom att varje objektiv fungerar som en egen enhet kan teleskopet hitta snabba händelseförlopp som sker, så som utbrott från solar.

Bilden på Tarantelnebulosan, tagen med Huntsman-teleskopet.

Att det blev den föregående och andra generationen av Canon EF 400mm f/2,8L var för att den har de egenskaper för antireflexbehandling som behövs för denna typ av observationer.Varje kamera är sedan kopplad till en egen dator.