Fotografer

Inga fotostudenter blir antagna till Sundsvall i höst

Mittuniversitetet i Sundsvall planerar för att starta ett nytt masterprogram i bildjournalistik, i samarbete med Norge och Danmark.
Mittuniversitetet i Sundsvall planerar för att starta ett nytt masterprogram i bildjournalistik, i samarbete med Norge och Danmark.

De som till hösten sökt programmet Bildjournalistik vid Mittuniversitetet har fått ett brev om att det blir ”nollintag” i år – det vill säga att inga fotostudenter blir antagna. Anledningen ska bland annat vara plötsliga personalförändringar.

Sveriges enda högskoleutbildning i bildjournalistik kommer till hösten inte att anta några studenter. De som har lagt ned tid på att ta fram arbetsprover med en förhoppning om att få studera foto och journalistik i Sundsvall, fick för några dagar sedan beskedet att det inte blir någon utbildning.

Skälen bakom detta ska vara två. Dels handlar det om att utbildningen behöver finjusteras för ett förändrat medielandskap, som Bildjournalistprogrammet skriver på sin Facebook-sida. Dels handlar det om oförutsedda personalförändringar inom ämnet bildjournalistik.

”Vi hoppas att du tänker på oss"

De som redan studerar vid den treåriga utbildningen ska fortsätta som vanligt. Universitetet vill även förtydliga att årets ”nollintag” inte handlar om att programmet ska läggas ned och de skriver: ”vi hoppas att du tänker på oss när det är dags att söka igen”. Hur lång paus det blir är dock oklart.