programvara

Inget mer Capture One för Sony, Nikon och Fujifilm

Capture One meddelar att de kommer att sluta sälja, och utveckla, de tillverkarspecifika versionerna av sin mjukvara. Istället kommer de fotografer som använder dessa program nu att få gå över till Capture One Pro.

Bildbehandlingsprogrammet Capture One har funnits i specialversioner för fotografer med kameror från Sony, Nikon och Fujifilm. Men nu meddelar de att de tillverkarspecifika versionerna kommer att sluta säljas. Anledningen bakom beslutet att lägga ner de tillverkarspecifika versionerna är att man vill satsa mer på kommande produkter, till exempel Capture Pro Live och deras första app för Ios, där det kommer att komma en Capture One-version för Ipad.

De lämnar dock inte användarna av deras tillverkarspecifika versioner helt i sticket. Dessa program kommer att fortsätta få uppdateringar fram tills nästa stora version av Capture One kommer. Men de själva rekommenderar att man istället tar del av deras erbjudande att byta till Capture Pro. Det erbjudandet innebär att ägare av någon av de tillverkarspecifika versionerna kan uppdatera till Capture One Pro gratis (om du har de senaste versionen av programmet) i april. Om du prenumererar så kommer du också att få samma möjlighet och ditt pris kommer inte att gå upp så länge du prenumererar.

Har du äldre versioner av de tillverkarspecifika programmen så kan du uppgradera till Capture One Pro med en rabatt på 25%. Det erbjudandet gäller fram till den 18 april.

Det blir således förhållandevis smärtfritt för de som redan har de tillverkarspecifika versionerna. Men för nya kunder, som då kommer att behöva skaffa Capture One Pro, blir det en högre kostnad. Istället för 199 dollar får du betala 299 dollar för en licens och om du prenumererar så blir kostanden 24 dollar i månaden istället för 19.

Under Kamera Bild LIVE 2021 fotograferade porträttfotografen Jessica Wikström live – här kan du se hur det gick till med direktfångst i Capture One Fujifilm.