Fotonyhet

Instagram låter nu användare nåla fast kommentarer i topp

En ny funktion för att omprioritera kommentarer på Instagram har införts, som ett led för att minska mobbning.

Funktionen att låta en användare på Instagram att nåla fast utvalda kommentarer i toppen av kommentarsflödet har testats på plattformen under ett tag. Nu har funktionen implementerats för alla användare, som ett led i Instagrams satsning att minska psykisk ohälsa och återfå fokus på de bilder som delas, något som vi tidigare skrivit om i samband med att Instagram slutade visa antal gilla på bilderna.

Funktionen ger kontots ägare möjlighet att välja ut positivia kommentarer från flödet för att lyfta upp dessa till toppen. Tanken är att de fastnålade kommentarerna ska bidra till tonen i flödet, och minska nätmobbningen, som Instagram tidigare fått kritik för att inte göra något åt.

Instagram själva förklarar funktionen så här:

“This feature gives people a way to set the tone for their account and engage with their community by pinning a select number of comments to the top of their comments thread.”

Ta bort negativa kommentarer

Instagram meddelar även att de testar möjligheten att användaren själv ska kunna ta bort ett stort antal negativa kommentarer i ett svep, något som är eftertraktat hos de med ett stort antal följare. Denna funktion ska enligt Instagram hjälpa kontoägaren att behålla en positiv stämning i sitt kommentarsflöde.

Funktionen har däremot kritiserats för att underlätta för möjligheten att ta bort alla negativa kommentarer, även befogade, som exempelvis källkritiska påståenden eller annat. Instagram har för ungefär ett halvår sedan infört en utökad kontroll av bilder som misstänks vara förfalskade eller ha som syfte att sprida felaktig information, något som Kamera Bild var först att rapportera om.

Har fått hård kritik

Både Instagram och Facebook har fått kritik för att de inte gör tillräckligt för att stoppa påverkningskampanjer med falska nyheter. Bakgrunden till införandet är att man är orolig för att plattformen ska användas för att påverka valet i USA 2020.

Instagram har även fått kritik från andra hållet då de i våras meddelade att bilder som, även om de inte bryter mot Instagrams regler, kommer att plockas bort från vissa av communityns bildflöden och hashtags.

Många användare uttrycker även att de anser att Instagram gått för hårt fram, då hela förfarandet liknas vid censur. Samtidigt är många bilder photoshoppade och svåra att bedöma om de är sanna eller inte, något om gör att kontoanvändare med manipulerade artistiska bilder nu undrar hur de kommer att påverkas.