Nyhet

Instagram slutar visa antal gilla i Sverige

Instagram har nu även tagit bort visningen av gilla-antalet i Sverige för vissa användare.

För runt ett halvår sedan skrev vi om att Instagramanvändare i Kanada snart skulle få klara sig utan visningar av antalet gilla på sina bilder. Under denna vecka var det både USA:s och Sveriges tur att läggas till de länder vars antal gilla tidigare inte visas: Australien, Brasilien, Kanada, Irland, Italien, Japan och Nya Zeeland.

Det är däremot inte alla svenska Instagramanvändare som berörs. För vissa ser flödet ut precis som vanligt med gilla-antal, men för andra finns ingen information alls kring hur många som gillat bilden, mer än att den gillas av "andra". Det går att klicka för att se vilka som gillat andra Instagramanvändares bilder men då utan att se antal. På sina egna bilder ser man däremot hur många som gillat ens bild.

Bildfokus och psykisk ohälsa

Anledningen till förändringen är att Instagram vill återfå fokus på de bilder som delas, och inte jakten på att få mest antal gilla-markeringar. Dessutom har en debatt kring sociala mediers påverkan på det psykiska välmåendet växt sig stor, vilket gör att Instagram vill utvärdera detta med ett eget test. Samtidigt som man täpper till de problem som funnits med fusk, spammande och utnyttjande av antalet gilla-markeringar.

– Vi kommer att ta beslut som skadar verksamheten om det ger bättre välbefinnande och hälsa för människor, förklarade Adam Mosseri under ett panelsamtal med Wired.

Ändringen har skakat om influencer-världen, eftersom den spås få stor negativ påverkan på de som nu livnär sig på att frekvent posta bilder för att bygga upp sin följarskara och antal gilla – instagrammers och influencers – om gilla-visningen tas bort för alla Instagram-användare.

Här kan du följa Kamera Bilds Instagram.