Nyhet

Instagram testar sluta visa antal gilla på bilder

Med start för användare i Kanada kommer Instagram nu att testa ta bort visning av gilla-antalet. Detta för att åter fokusera på bilderna – inte jakten på gilla-markeringar.

För ett par veckor sedan startade ryktet om att Instagram skulle sluta visa antal gilla på sina bilder. Källan var en ingenjör som undersökt den senaste programkoden för Instagrams Android-app. I denna hittade hon den redan implementerade funktionaliteten att stänga av visningen av antal gilla-markeringear för en bild.

På Facebooks utvecklarkonferens F8 bekräftade Facebook, ägare av Instagram, att den interna idén att ta bort antalet gilla-markeringar från bilder och videos nu går från just idé till verkligt test.

Instagram startar med att ta bort antalet gilla-markeringar från användare i Kanada, som därefter inte kommer att kunna se det totala antalet gilla på bilder från de som de följer, i sina flöden.

Anledningen till förändringen är att Instagram vill återfå fokus på de bilder som delas, och inte jakten på att få mest antal gilla-markeringar. På så vis ska innehållet upplevas viktigare än själva postningen, samtidigt som man täpper till de problem som funnits med fusk, spammande och utnyttjande av antalet gilla-markeringar.

Ändringen har skakat om influencer-världen, eftersom den spås få stor negativ påverkan på de som nu livnär sig på att frekvent posta bilder för att bygga upp sin följarskara och antal gilla – instagrammers och influencers – om gilla-visningen tas bort för alla Instagram-användare.

Här kan du följa Kamera Bilds Instagram.