Fotonyhet

Instagram tog bort bilder av pojkar med långt hår

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/instagram1_0.jpg?itok=e2h5Ohp1","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/instagram1_0.jpg?itok=e2h5Ohp1","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/instagram1_0.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/instagram1_0.jpg?itok=3VzK6hCr","w":"2000","h":1094,"title":"Flera bilder av pojkar med l\u00e5ngt h\u00e5r har tagits bort fr\u00e5n Instagram. De misstogs f\u00f6r att vara flickor, vilket har f\u00e5tt flera att reagera under hashtaggen "longhairedboyrevolution".Foto: Chasingwaveswithmichael \/ Parkersavesthesea<\ span="">"}]
Flera bilder av pojkar med långt hår har tagits bort från Instagram. De misstogs för att vara flickor, vilket har fått flera att reagera under hashtaggen "longhairedboyrevolution".

Instagram och Facebook misstog dem för att vara flickor – pojkarna med långt hår och bar överkropp. Därför togs bilderna bort från de sociala plattformarna. Men flera mammor har reagerat på tilltaget, och postar nu bilder där deras söner håller upp skyltar med texten: ”Kära Instagram, jag är en pojke!”.

Fyraåriga Parker Spooner bor i Florida tillsammans med sin familj. Eftersom de har ett hus nära stranden tillbringar Parker mycket tid vid vattnet, där hans mamma Tori Spooner fotograferar honom och lägger upp bilderna på Instagram och Facebook.

Men för ett och ett halvt år sedan blev en av bilderna anmäld. Anledning: Parker hade bar överkropp.

– Vi är på stranden hela tiden. Han har typ aldrig en tröja på sig, säger Tori Spooner till Buzzfeed News.

Ytterligare bilder anmäldes och Tori blev avstängd från sina konton, både på Instagram och Facebook. Till slut togs hennes Instagramkonto bort. Hon försökte komma i kontakt med Instagram, men utan framgång. Då startade hon ett nytt konto där sonen fick stå utan tröja och hålla upp en skylt över bröstet: ”Kära Instagram, jag är en pojke. Jag har bara långt hår. Sluta ta bort mina bilder!”.

För ett och ett halvt år sedan blev en av Tori Spooners bilder av sonen Parker anmäld. Anledning: Han hade bar överkropp. Efter flera anmälningar stängdes hennes Instagramkonto, vilket fick henne att starta ett nytt med ett tydligt budskap.

Misstog honom för en flicka

Instagram och Facebook hade misstagit Parker för att vara en flicka. Enligt deras regler får inte bröstvårtor synas på bilder – om det är ett porträtt av en flicka som är över fyra år.

När Tori lade upp bilden av Parker med sitt budskap på skylten, var det fler som anslöt till något som kom att gå under namnet ”longhairedboyrevolution”. Tori var nämligen inte ensam om sina erfarenheter.

– Jag började först göra det bara för oss, men många andra kommenterade och sa att de också gjorde skyltar och då började det sprida sig, säger Tori till Buzzfeed News.

Andra har följt Tori Spooners exempel, under hashtaggen "longhairedboyrevolution".

”Bilden togs felaktigt ner”

Facebook och Instagram har efter uppmärksamheten medgett att pojkar med långt hår och bar överkropp inte strider mot företagens regler. Därför var bilden av Parker på stranden, iklädd enbart shorts, okej att visa på de sociala plattformarna.

– Den här bilden togs felaktigt ner och vi är ledsna över misstaget. Vi jobbar med att skydda barn och av säkerhetsskäl tar vi bort bilder som visar nakna eller delvis nakna barn, säger en talesperson från Facebook och Instagram till Buzzfeed News.

Tori Spooner har nu fått tillbaka sitt konto på Instagram.