Fotonyhet

Instagramprofilen släppt ur fängelset – efter massivt medietryck

Instagramprofilen Sahar Tabar skapade uppmärksamhet på Instagram genom att manipulera bilder av sig själv så att hon såg ut som en zombie.

Tonåringen dömdes till tio års fängelse av den iranska regimen, för bilder hon publicerat på Instagram. Nu uppges hon vara frigiven mot borgen – i väntan på ny dom.

Bara dagar efter att den 19-åriga instagramprofilen Fatemeh Khishvand dömdes till tio års fängelse i Iran, är hon nu villkorligt frigiven. Det skriver bland annat brittiska Daily Mail, med uppgifter från den iransk-amerikanska journalisten och aktivisten Masih Alinejad som på twitter meddelar:

”Idag har den iranske tonåringen som publicerade kraftigt förvrängda bilder av sig själv på nätet och fängslats för tio år, blivit frigiven efter massivt medietryck.”

Misstankar kvarstår

Fatemeh Khishvand har även själv synts i ett videoklipp som den iranska nyhetsbyrån Tasnim spridit. Där säger hon:

”Jag blev frigiven för några dagar sedan, men det finns fortfarande misstankar mot mig som de utreder.”

Hon ska ha släppts från fängelset mot borgen i väntan på ny dom. Utredningen fortsätter, meddelar nyhetsbyrån Tasnim.

Ett stort antal följare

Fatemeh Khishvand kallade sig för Sahar Tabar på Instagram, där hon lade upp bilder av sig själv med ett zombieliknande utseende. Detta gav henne ett stort antal följare. Men regimen i Iran ansåg att publiceringarna var hädelse och grep Fatemeh Khishvands som nyligen dömdes till tio års fängelse. Nu uppges hon alltså vara villkorligt frigiven.