MOBILFOTO

Iphone 16 kan få kameraknapp med flera fotofunktioner

Kameraknappen på en Sony-telefon.

Enligt rykten kan kommande Iphone 16 från Apple utrustas med en kameraknapp.

Många känner säker till att Apples grundare Steve Jobs inte gillar knappar – något som gjort att exempelvis av- och påknappen saknas på Iphone. Kanske är det också därför som just Apple valt att inte ha någon dedikerad kameraknapp för fotografering på sina mobiltelefoner.

Nu kan det bli ändring på det. Sajten The Information skriver nu om att kommande Iphone 16 ser ut att kunna ha en fysisk kameraknapp, placerad på nedre högra långsida, för att underlätta vid fotografering av liggande bilder. Anledningen ska vara det ökade användandet av fotografering i just liggande landskapsläge, något som många kreatörer nu börjat använda sig allt mer av, jämfört med Instagrams stående bilder.

Knappen ska även förbättra kamerafunktionaliteten genom att ha touch-egenskaper som exempelvis skulle kunna ställa in fokus, samt möjligheten att dra över knappen för att zooma eller justera fokusinställning.

Som exempel har vi Sony Xperia Pro-I som är en kameramobil dedikerad för fotointresserade – som är en av Sonys mobiltelefoner som har kameraknapp för att starta fotoappen och fungera som avtryckare.