https://www.kamerabild.se/nyheter/iran-skr-ms-med-fejkade-bilder
519313
Nyheter
Nyhet

Iran skräms med fejkade bilder

Totalbetyg

Vi har tidigare rapporterat om olika företag, länder och nyhetsbyråer som använt manipulerade bilder för att sprida en felaktig bild av en händelse eller något annat de vill att omvärlden ska tro på. Senast i raden är Iran som i dagarna släppt bilder på ett stridsflygplan som visat sig vara fejkade.

Det hela började när Irans president Mahmoud Ahmadinejad presenterade landets nya stridsflygplan i början av februari, för att visa upp landets militära muskler. Det sades vara ett av de mest avancerade stridsflygplanen i världen, men världens experter var inte lika övertygade. Efter bara några dagar publicerade en website inriktad på just flygning en lista med nio punkter som skulle bevisa att planet bara var en mockup, alltså bara en modell och att den stora presentationen på så sätt bara var en bluff. 

Några dagar senare presenterades en bild på planet i luften. Det verkar dock nu som om denna bild är ett ganska enkelt montage av två bilder. Dels en bild från presentationen av planet och en bild från bildsajten Picky Wallpapers som visar det Iranska berget Mount Damavand. 

Här kan du läsa om en av Nordkoeras misslyckade bildmanipulationer.