Prylnyhet

Irix 15mm f/2,4 är en ny supervidvinkel

Tillverkaren TH Swiss har annonserat en ny objektivserie som getts namnet Irix, det första objektivet i serien är en supervidvinkel med 15 millimeters brännvidd.

Irix 15 millimeter f/2,4 är ett supervidvinkligt objektiv som kommer att släppas för Canon EF, Nikon F och Pentax K. Tillverkaren bakom objektivet är TH Swiss, som vanligen tillverkar linser till glasögon.

Objektiven tillverkas likt till exempel Samyang i Korea. Konstruktionen består av 15 linselement som sitter i 11 grupper. Vikten varierar mellan 581gram och 685g, beroende på fattning och vilken av de två varianterna av objektivet man väljer. Det finns nämligen dels en som kallas Firefly, som är gjord av lite lättare material och har en modernare finish, samt en variant som kallas för Blackstone som är gjord i ett tyngre material och med en mer klassisk design.

Båda objektiven har manuell fokusering. En specialfunktion som båda objektiven har är att man kan låsa fokusringen så att den inte ändras när man väl valt sitt fokusavstånd. Du kan även kalibrera objektivet specifikt för din kamera om så behövs.

Något som inte är helt vanligt på så pass vidvinkliga objektiv är att man kan använda filter, men tack vare att filtergängan är 95 millimeter och frontlinsen är insänkt så går det ändå att använda filter på Irix. Den har även hållare för gelatinfilter.

Båda objektiven är vädertätade för att klara de påfrestningar som utrustningen kan utsättas för av natur- och landskapsfotografer. De kommer att bli tillgängliga under våren och då kommer även prissättningen att göras offentlig.