Prylnyhet

Irix 15mm f/2,4 och 150mm f/2,8 – två nya objektiv till Sony E

Optiktillverkaren Irix släpper nya versioner av två av sina objektiv som nu är anpassade till Sonys E-fattning. En vidvinkel och ett makro med manuell fokusering och vädertätade skal.

Objektivtillverkaren Irix har lanserat två nya gluggar anpassade för fullformat till Sony E, 15mm f/2.4 och 150mm f/2.8 Macro. Det är egentligen inte några nya objektiv utan objektiv som Irix tidigare haft i sitt sortiment men med fattning enbart för Canon, Nikon och Pentax. Den nya versionen är den första som är anpassad för spegellösa kameror.

Objektiven är gjorda av en blandning av plast och magnesium/aluminium och de ska vara tåliga och vädertätade. De har en nydesignad bländarring där du kan välja om du vill ha klicklägen eller inte. Det finns elektronisk kommunikation mellan objektiv och kamera, men det finns ingen autofokus. Vilket kanske inte är ett jättestort problem med tanke på att det är en rejäl vidvinkel och ett makroobjektiv. Du kan också låsa fokuseringen på ett visst avstånd för att inte råka ändra fokusen av misstag.

Vidvinkel har en optisk konstruktion som består av 15 olika linser som är placerade i elva olika grupper, av dessa femton är två asfäriska och två linser är lågspridande som ska minska distorsion och vinjettering. Filtergängan är 95mmså du kan använda vanliga skruvade filter. Enligt Irix ska distorsionen inte gå över två procent.

Makroobjektivet är ett 1:1 makro som Irix menar är perfekt för att fota insekter och annat som kräver att man är lite längre ifrån sitt motiv för att inte störa. Den optiska konstruktionen består av tolv linser i nio grupper. Tre av linserna är lågpspridande som ska ta bort till exempel kromatisk aberration. Bländaren har elva blad och ska ge en mjuk och fin oskärpa, det finns också en stativfot till objektivet.

Vi har ännu inte några svenska priser men på andra sidan Atlanten ligger priserna på 549 dollar för 15mm f/2,4 och 150mm f/2,8 Makro kostar 565 dollar.