Prylnyhet

Irix 45mm f/1,4 – ny vidvinkel för Fujifilm GFX

Irix fortsätter att utveckla nya objektiv och nu inkluderar man även mellanformatare i sin Dragonfly-serie. Med den nya vidvinkeln 45mm f/1,4 ger man Fujifilm fotografer möjligheten att skaffa en ljusstark vidvinkel till ett lägre pris.

Objektivtillverkaren Irix har meddelat att man kommer att släppa ett objektiv till Fujifilms mellanformatskameror i GFX-serien. Brännvidden blir 45mm med en största bländare på f/1,4. Det får Irix Dragonfly-design vilket betyder att konstruktionen består av magnesium och har flera tätningar för att stå emot damm och fukt.

Den optiska designen har av elva linselement placerade i nio grupper där ett är sfäriskt och ett extra lågspridande. Den niobladiga bländaren sträcker sig från f/1,4 till f/22. Närgränsen är 40 centimeter.

Objektivet är, likt de andra Irixobjektiv, manuellt fokuserat och fokusringen kan vridas 170 grader, det finns även en fokuslåsning. Enligt Irix ska 45mm f/1,4 GFX ha mindre än en procents distorsion. Måtten är 87 millimeter i diameter, 144 millimeter på längden och vågen stannar på 1120 gram.

Priset ligger på 795 dollar (motsvarar ungefär 6500 kronor) där det går att förbeställa, vi har ännu inte sett något svenskt pris.