Utställning

Irving Penn 100 år - stor utställning på Fotografiska

Hell's Angels, San Francisco, 1967 © The Irving Penn Foundation

På fredag är det 100 år sedan den välkända fotografen Irving Penn föddes, det här firas på Fotografiska med en utställning av bilder från världens största, privata, Penn-samlingar.

Nu på fredag är det hundra år sedan den världsberömde fotografen Irving Penn föddes, därför har Fotografiska bestämt sig för att hylla Penns fotogärning med en stor utställning med bilder från en av världens största privata Pennsamlingar.

Irving Penn är välkänd för sina porträtt och sina modebilder på vilka han portätterat några av de mest kända ansiktena från 40-talet fram till sin död 2009. Bland annat fotograferade han ett porträtt av den svenske regissören Ingmar Bergman som såldes för en dryg halv miljon kronor 2009.

Deep-Sea Diver (C), New York, 1951 © Condé Nast

Utställningen på Fotografiska består av bilder från den så kallade Pinault Collection vilken är en av de största samlingarna av Penns fotografier. Utställningen har fått namnet "Resonance - Photographs from the Pinault Collection" och bilderna sträcker sig från 40-talet till 90-talet och är en resa genom Penns fotografiska värld.

Utställningen öppnar den 15e juni och hänger fram till den 1 oktober.