Fotografer

"Jag bara skrek och sprang runt i lägenheten"

Bilder från ett reportage om Åsele kommun som fotografen Anna-Lena Mattsson har skickat in till klassen Bildreportage Sverige i Årets bild 2013. Foto: Anna-Lena Mattsson Anna-Lena Mattsson
Foto: Anna-Lena Mattsson Anna-Lena Mattsson
Foto: Anna-Lena Mattsson Anna-Lena Mattsson

Anna-Lena Mattsson, fotograf på Dagens Nyheter, är en av de nominerade i Årets bild 2013. Kamera & Bild fick en pratstund med henne innan det var dags att bege sig till Trollhättan och dagens prisutdelning.

Anna-Lena, det är första gången du är nominerad i Årets bild. Hur känns det?

– Väldigt overkligt. Jag fick beskedet när satt jag hemma vid köksbordet och en vän sms:ade. Jag bara skrek och sprang runt i lägenheten. Det här är helt sjukt tänkte jag. Tidigare har jag inte känt ett behov av att tävla, men nu ville jag utvecklas i min fotografering och då kan tävlingen vara ett bra sätt för en att tagga till. Men när jag valde ut bilderna till årets tävling kändes det som att jag saknade mycket. Därför skulle 2013 bli ett år då jag fokuserar på egna fotoprojekt, så att jag har ett bredare material inför Årets bild 2014.

Men det gick ju bra redan till årets tävling, eller hur?

– Ja, det fanns ju inte på kartan att jag skulle bli nominerad i år. Jag hade lätt kunnat sätta en miljon på att jag inte skulle bli nominerad.

I tävlingen är det totalt 28 fotografer som har nominerats, men bara fem kvinnor. Varför är det så tror du?

– Enda orsaken till att jag skickade in bilder i år är för att jag är tjej. Jag var trött på att det är så få tjejer som deltar i Årets bild. Det är svårt att säga varför det är så, kanske för att tjejer inte har samma tävlingsinstinkt som killar och för att tjejer är mer rädda för att misslyckas. Det gör att de inte vågar satsa fullt ut. Men det är ju så klart inget misslyckande om man inte blir nominerad. Och jag hoppas att mitt deltagande kan inspirera fler tjejer att skicka in bilder.

Vad betyder det för dig i ditt arbete att vara nominerad?

– Dagens Nyheter ska dra in på folk, 80 tjänster ska bort. I det perspektivet kan jag tänka mig att det inte är negativt att ha en anställd som är nominerad till Årets bild.

Du vet ju ännu inte vilken kategori som du är nominerad till, men vad tror du?

– Antingen är det ”Vardagsliv Sverige” där jag har en singelbild som är en uppföljning på Carema. Eller så är det mitt bildreportage från Åsele kommun som jag skickade in till klassen ”Bildreportage Sverige”. Befolkningen i Åsele har Sveriges högsta BMI, vilket vi skildrade i reportaget.

Vem tror du vinner utmärkelsen Årets bild?

– Jag tror Paul Hansen tar hem det med samma bild som han vann World Press Photo med. Men han är ju tyvärr inte på plats i Trollhättan, eftersom han har semester och är bortrest.

Hur kommer det att kännas vid prisutdelningen i dag?

– Det kommer att vara nervöst. Det är tredje året som jag är på Årets bild, och det är alltid någon man känner som man ska heja på. I år är jag en av dem, så jag kommer garanterat bli nervös. För även om jag är glad att vara nominerad så vill man ju så klart vinna förstapriset när man väl står där på scen.

Vi önskar Anna-Lena lycka till!

Läs mer på www.kamerabild.se för att få de senaste nyheterna från Årets bild 2013.