https://www.kamerabild.se/nyheter/japansk-gatufotgoraf-blir-arets-hasselbladspristagare
546511
Fotografer
Fotografer

Japansk gatufotograf blir årets Hasselbladspristagare

Totalbetyg

I år går det prestigefyllda Hasselbladspriset till den japanske gatufotografen Daido Moriyama. En fotograf som varit aktiv i över 50 år, gett ut hundratals böcker och inspirerat många gatufotografer genom åren.

Foto: Daido Moriyama Photo Foundation
Daido Moryiama

Daido Moriyama började sin karriär som fotograf på tidigt 60-tal då han började som assistent åt den kände japanske fotografen Eikoh Hosoe. 1964 började Moriyama arbeta självständigt och sedan dess har han gett ut över 300 böcker främst inom genren gatufotografi. 

Hans stil ses som ocensurerad och frispråkig. Som en tidig medlem av den så kallade Provoke-rörelsen i Japan, det var en anti-auktoritär rörelse som vill använda foto och bilder för att skapa ett nytt språk och nya idéer. Deras stil var ofta mer illustratorisk än skarp och direkt som var dåtidens ideal.  Även om rörelsen blev kortvarig hade den betydelse för fotografins frigörelse från de traditionella synsätten. 

Moriyamas bilder har visats på många av de stora gallerierna i världen och ingår även i stora bildsamlingar på olika museer. SJälv säger han att han inspirerats av konstnärer som Eugène Atget, Jack Kerouac, William Klein, Nicéphore Niépce, Shomei Tomatsu, Andy Warhol, Weegee och Garry Winogrand. 

 

Foto: Daido Moriyama Photo Foundation
Från serien Hokkaido.

 

Nomineringen motiveras bland annat med: 

– Inom japansk fotografi är Daido Moriyama en ikonisk person, världsberömd för sin radikala estetik och utan tvivel en av de mest betydelsefulla och inflytelserika fotograferna i historien. Den kaotiska rastlösheten och råa skönheten i hans klassiska bilder förmedlar en universell urban psykologi för en hel generation betraktare, en djup empati för alienationen och förskjutningen som är gemensam för alla postindustriella städer. Daido Moriyamas bilder tycks snarare föreställda än dokumenterande – scener från den moderna, globala metropolen i vår kollektiva fantasi«, säger Paul Roth, chef för Torontos Ryerson Image Center och ordförande i Hasselbladprisets jury 2019 i ett pressmedelande. 

Priset innefattar en miljon kronor. Priset delas ut den 13e oktober, dagen efter ordnas ett symposium med pristagaren och sedan öppnar en utställning med hans bilder. 

167315513313063_2340609979316928