Nyhet

Jean Hermanson - fotograf och filmare

Svenskt industriarbete från 1970-talet och framåt samt bilder från resor i Afrika, Spanien och Vietnam. Fotografen och dokumentärfilmaren Jean Hermanson kan från och med den 22 april ses i en retrospektiv utställning på Tekniska museet i Stockholm.

Publicerad

Under slutet av 1960-talet reste han runt i Sverige och fotograferade byggnadsarbetare. Jean Hermanson dokumeterade deras liv och arbete. 1969 gjorde han en fotobok, Byggnadsarbetare, tillsammans med Arvid Rundberg. I kölvattnet av den boken blev det sen en lång reportageresa "nere på verkstadsgolvet" tillsammans med författaren Folke Isaksson.

Inte bara Sverige och dess industriarbetare skildrades av Jean. Under 1970-talet åkte han också runt och fotograferade i Afrika, Vietnam, Spanien och USA. I Vietnam gjorde han reportage om bönder och metallarbetare i krigets slutskede. I Spanien reste han runt under Francos sista år som diktator. Erfarenheter som så småningom också blev fotoböcker.

Sedan 1980-talet har Jean Hermanson mestadels arbetat med dokumentärfilm. Bland hans rika dokumentärfilmsproduktion finns bland annat en film om nedläggningen av Öresundsvarvet och Kockums i Malmö. Hans senaste film är från 2001 och handlar om slakteriarbetare i Sverige. Några av hans dokumentärfilmer kommer också att visas på Tekniska museet under utställningen.

Utställningen Jean Hermanson - fotograf och filmare pågår mellan den 22 april och 3 september på Tekniska museet i Stockholm. Jean har själv producerat sin retrospektiva utställning tillsammans med Arbetets museum i Norrköping och Malmö museer.