https://www.kamerabild.se/nyheter/jh-engstr-m-och-jenny-gaulitz-prisas-av-nordiska-museet
40774
Nyheter
Nyhet

JH Engström och Jenny Gaulitz prisas av Nordiska museet

Totalbetyg

Varje år delar Nordiska museet ut ett antal utmärkelser och två av dessa tilldelas fotografer. I år prisas JH Engström och Jenny Gaulitz - båda för sina insatser som dokumentärfotografer. Utdelningen sker under museets högtidsdagar den 24 oktober.

Foto: Jenny Gaulitz

JH Engström får KW Gullers stipendium på 10 000 kronor med motiveringen:

"Hans sökande har lett till ett osentimentalt, ibland rått, ibland lyriskt språk som är fyllt av ömhet inför svårigheten att vara människa, och där arbetet drivs av hans eget liv. Samtidigt säger han sig tvivla på om fotografiet överhuvudtaget kan representera någon form av sanning."

En utställning med JH Engströms fotografier öppnar på GUN Gallery i Stockholm den 6 november.

Jenny Gaulitz får det så kallade Nudokdiplomet med motiveringen:

"För sitt pågående fotografiska arbete om relationer, normer och att leva i fysiskt och psykiskt vakuum. Jenny Gaulitz arbete fokuserar ett trauma i alltför många människors liv, knutet till välfärdssamhällets polarisering mellan å ena sidan välfärd, å andra sidan fattigdom, utstötthet och bristande omsorg om medmänniskan."

Jenny skriver om sitt arbete med projektet M-series:

"Den första delen av arbetet kom till när jag bodde i USA men åkte hem för att hjälpa mamma att flytta till en ny lägenhet, samtidigt fotograferade jag. Det var mycket som kom fram, frågor utan svar, förståelse och skam. För visst kände vi någon slags skuld, vi frågade oss själva: Hur hade det kunnat bli så här?"

Foto: Jenny Gaulitz