Fotografer

Johan Hammar – utnämnd till Årets naturfotograf

Johan Hammar i Halla mölla vattenfall i Verkeån.

Johan Hammar fotograferar både ovan och under ytan, för att med sina bilder väcka nyfikenhet kring natur- och miljöfrågor. Nu utses han till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket. ”Att få den här utmärkelsen är fantastiskt roligt”, säger Johan Hammar.

Johan Hammar har en bakgrund som biolog, viket han under 15 år kom att arbeta som. Men sedan 2013 är han på heltid fotograf och filmare, där han drivs av att vilja berätta om naturen på olika sätt – inte minst om livet i våra vattendrag. Han gör det med hjälp av stillbilder, film och även VR. Allt för att väcka en nyfikenhet kring miljöfrågor.

Nu utses han till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket, ett stipendium som delas ut för 28:e året med en prissumma på 25000 kronor.

– Johan Hammar får utmärkelsen för sin stilsäkra och multimediala upptäcktsresa till våra sötvattens spännande värld av liv. Så väl under som ovan ytan förmår Johan att visa vägen genom fotografi, film, kunskap och ny teknik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Gädda.

”Våra sjöar förtjänar uppmärksamhet”

Johan Hammar har under flera år arbetat med ett projekt om svenska sötvatten, som har resulterat i boken ”Sötvatten – en värld av liv”. Att utses till Årets naturfotograf tycker han är glädjande, på flera sätt:

– Att få den här utmärkelsen är fantastiskt roligt och förhoppningsvis kommer det också innebära att våra fantastiska sjöar, vattendrag, våtmarker och vattenpölar får lite mer uppmärksamhet. Det förtjänar de verkligen, säger Johan Hammar.

Här kan du läsa en längre intervju med Johan Hammar, och om hans projekt om svenska sötvatten.