Utställning

Johan Rheborg om sin nya utställning: "Jag är jättenervös"

Johan Rheborg samtalar med curatorn Thomas Wågström, som sammanställt utställningen.

"Det finns ingen snaskighet, utan det här är bara kärlek från mitt huvud till de här människorna", säger Johan Rheborg när han i dag öppnade sin utställning på Fotografiska. Kamera & Bild fanns på plats för att se hur det går till bakom kulisserna på en teater.

För Johan Rheborg handlar både skådespel och fotografi om bilder. När han står på scen så tänker han i bilder och hur han genom sitt agerande kan påverka bilden som publiken får.

Men innan han går ut på scen händer det ofta att han tar upp kameran och fångar skådespelarnas koncentration och förberedelser.

– Det är väldigt attraktivt med folk som är fullständigt fokuserade, säger Johan Rheborg när han i dag på Fotografiska öppnade sin nya utställning Backstage.

Men han är mer nervös inför utställningen än att stå på scen, "jättenervös" närmare bestämt. Men samtidigt ser han utställningen som ett led i sin process att utvecklas som fotograf.

– Jag älskar att jag kan vara 50 och fortfarande lära mig saker. Sen får vi se om den här utställningen skjuter mig vidare i någon riktning.

Lärde sig på Youtube

2007 bestämde sig Johan Rheborg för att verkligen lära sig att fotografera. Han hade tidigare hållit på från och till, men då för sju år sedan gick han in med ett större allvar. Han tittade mycket på Youtube-filmer där han fick lära sig hur andra gjorde. Och så fotograferade han mycket själv. Men hur får han tid till det, vid sidan av skådespeleriet?

– Det här är något jag gör på min fritid. Det är som en present till mig varje gång jag får pula med bilder och ta det lugnt.

"Ser ut som ett miffo"

På utställningen hänger bilder som är fotograferade med flera olika typer av kameror. Men han gillar framför allt att fota med storformatskamera.

– Det går lite långsammare och det blir inte det här enorma materialet som man ska söka i. Jag får inte bättre bilder av att jag skjuter iväg 450 exponeringar istället för sex stycken. Dessutom blir det så snyggt med storformatskamera, även om man ser ut som ett miffo när man står där med kameran – men det får man köpa.

Dessutom tycker Johan Rheborg att en storformatskamera kan vara lite avväpnande.

– Folk tror att det är ett skämt med storformataren.

Måste få tid till att fota

När Johan Rheborg inte fotograferar vid teatern eller under en filminspelning så gillar han att ta promenader och gå runt och titta.

Och nu planerar han även för att nytt sätt att fotografera, för att få mer tid till det.

– Om jag inte fotograferar så påverkar det mig negativt, därför tar jag mig tid att göra det. Och nu har jag en tanke att jag ska resa bort enbart med syftet att fotografera.

När Johan Rheborg tittar runt på sin utställning, och sina skådespelarkollegor, så förklarar han att det på en teater är väldigt högt i tak. Och att själva repetitionerna inte alltid är så vackra – det kan pratas om grova saker.

– Men det finns ingen snaskighet med den här utställningen, utan det här är bara kärlek från mitt huvud till de här människorna. Det är mina tankar som hänger på väggarna, säger Johan Rheborg.

Utställningen Backstage visas på Fotografiska mellan 17 januari och 9 mars.