Fotonyhet

Johan Siggesson – vinnare i ”Travel Photographer of the Year”

Johan Siggesson är en av vinnarna i årets upplaga av ”Travel Photographer of the Year”. Han vann med den här bilden som har titeln ”I'm sorry...”.

Med vänsterhanden av en japansk makak blev Johan Siggesson en av vinnarna i årets upplaga av ”Travel Photographer of the Year”. Att fotografera aporna är enkelt menar han, men det är desto svårare att göra något unikt och speciellt.

Sedan 2003 har det delats ut priser i tävlingen som vill uppmärksamma resebilder. I år fanns det en svensk bland vinnarna, Johan Siggesson, som under sin resa till Japan tidigare i år fotograferade makaker i Hell Valley.

– Att fotografera snöaporna, som de också kallas, är enkelt. De är många, de är nära och de är inte ett dugg rädda. Samtidigt som det är enkelt att få bilder på aporna så är det väldigt svårt att få till en unik eller speciell bild då de är väldigt väl dokumenterade bland naturfotografer världen över, förklarar Johan Siggesson.

För att sticka ut försökte han därför hitta ett annat utsnitt. Resultatet blev en hand, vilken gav honom segern i katergorin ”One Shot Wildlife/Sealife”.

”Strävar efter enkelhet”

Johan Siggesson är ursprungligen från Älvängen utanför Göteborg men bor numera på Malta. Under de senaste åren har han gjort flera resor för att fotograferar djur och natur.

– I mitt fotograferande försöker jag alltid att sträva efter enkelhet och ofta med grafiska element i bilderna. Jag försöker väcka någon sorts känsla hos betraktaren. Vilken känsla det är anser jag vara sekundärt om inte bilden skall användas till något speciellt ändamål.

”Travel Photographer of the Year” omfattar flera olika kategorier, såsom landskap, mat, arkitektur, och kultur. Vinnarbilderna kommer att visas på olika platser i världen under 2018.

Läs mer om tävlingen ”Travel Photographer of the Year”.

Läs mer om fotografen Johan Siggesson.