Fotografer

Johan Siggessons vinkande gråsäl gör succé på nätet

På en strand utanför Norfolk i Storbritannien fångades bilderna som blivit virala under de senaste veckorna. Fotografen bakom bilderna är Johan Siggesson som tidigare har prisats vid flera tillfällen, bland annat i European wildlife photographer of the year. Foto: Johan Siggesson
Foto: Johan Siggesson
Foto: Johan Siggesson
Söta djurbilder är egentligen inte helt representativa för Johan som ofta fotograferar med ett annat bildspråk. Foto: Johan Siggesson

Medier över hela världen har publicerat Johan Siggessons bilder av gråsälskuten som ligger på stranden och vinkar. ”Jag förstod väl att det skulle bli ganska kul bilder direkt vid fototillfället, så det var ju bara att skjuta på”, säger Johan.

På en strand utanför Norfolk i Storbritannien fångades bilderna som blivit virala under de senaste veckorna. Tidningar som Daily Mail och Sunday Mirror har publicerat dem, vilket även nyhetssajter i bland annat Colombia, Kina och USA har gjort.

Den vinkande gråsälskuten gör succé. Fotografen bakom bilderna är Johan Siggesson som tidigare har prisats vid flera tillfällen, bland annat i European wildlife photographer of the year. Han gläds över att bilderna har fått en sådan stor uppmärksamhet.

– Givetvis är det jättekul att bilderna sprids, säger han.

Varierande väder

Johan Siggesson är ursprungligen från Älvängen utanför Göteborg men bor numera på Malta. Under de senaste åren har han gjort många resor för att fotografera djur och natur. Som till stranden utanför Norfolk.

– Det var riktigt jobbigt de två första dagarna med regn, kraftiga vindar och hagel. Men vi hade även sol och blå himmel under min femdagarsvistelse där. Det var perfekt rent bildmässigt, då man får många olika typer av bilder när vädret är varierande.

”Vinkandet är inget ovanligt”

Stranden är känd för sina sälar och flera tusen kutar föds där varje år. Och när Johan fick syn på den numera berömda gråsälskuten var vädret behagligt. Kanske tyckte sälen också det, som började posera.

– Sälen gör faktiskt vissa poser som inte är så vanliga. Just vinkandet är inget ovanligt i sig. De ser man titt som tätt när man fotograferar säl. Men just den här sälkuten halvsatt upp samtidigt som den vinkade och kliade sig, vilket man sällan ser. Ibland såg det ut som att den försökte göra sit-ups, säger Johan som insåg att detta kunde bli något alldeles extra:

– Jag förstod väl att det skulle bli ganska kul bilder direkt vid fototillfället, så det vara ju bara att skjuta på.

Han befann sig cirka tio–tolv meter ifrån sälen och fotograferade med ett teleobjektiv.Men egentligen tycker Johan inte att bilderna är helt representativa för honom.

– De är väl inga bilder som direkt speglar mitt bildspråk eller min bildstil, utan de kanske mer är kommersiellt gångbara bilder på djur som gör något människolikt och ser söta ut.

Söta djurbilder är egentligen inte helt representativa för Johan som ofta fotograferar med ett annat bildspråk.

”Kul att bilderna uppskattas”

Det var efter att Johan hade skickat bilderna till nyhetsagenturen Caters News som flera tidningar i Storbritannien valde att publicera dem. Därefter spreds de på nätet över stora delar av världen.

Men allt har förstås också en baksida, menar Johan.

– Det är givetvis kul att bilderna sprids men man vill ju gärna få betalt för sitt arbete, vilket jag kommer att få via Caters. Men sedan har bilderna även hamnat på ställen där jag absolut inte kommer att få betalt vilket är mindre kul. Detta är mitt jobb så jag ser det ju från två sidor: En rent affärsmässig sida där man vill få kompensation för det jobb man lägger ner och den personliga sidan där det är kul att bilderna uppskattas och sprids.

Se fler av Johan Siggessons bilder på hans hemsida eller på hans Instagramsida!