Fotografer

Johannes Samuelsson vinner HD:s fotopris 2019

Helsingborgs Dagblads fotopris 2019 går till fotografen Johannes Samuelsson. Foto: Tom Wall / Helsingborgs Dagblad
Johannes Samuelsson berättade historien om Helmers korvvagn i projektet u201dKorvkriget (2011-13)u201d. Foto: Johannes Samuelsson
u201dAntons skrotkaminer för utomhusbruk (2015-17)u201d handlar om rumänen Anton som kommer till Umeå och bygger värmekaminer. Foto: Johannes Samuelsson

Helsingborgs Dagblads fotopris delas ut för tredje gången. Årets pristagare är konstnären och dokumentärfotografen Johannes Samuelsson, som med sin kamera bland annat har skildrat bärplockares tillvaro.

För att uppmuntra betydande bildjournalistik har Helsingborgs Dagblad instiftat ett fotopris som nu delas ut för tredje gången. Umeåfotografen Johannes Samuelsson är årets vinnare, som bland annat har släppt boken ”Bärtider” om den lokala och globala branschen för vilda bär.

Johannes Samuelsson är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg. Utifrån journalistiska, essäistiska och dokumentära arbetsmetoder skapar han bilder, där han bland annat har följt korvgubbar och kaminbyggare. Just nu ägnar han sig åt ett projekt om offentlig konst som kommer att bli boken ”Konsten Bakom”.

Johannes Samuelsson berättade historien om Helmers korvvagn i projektet ”Korvkriget (2011-13)”.

”Följer dem i dagar och år”

HD:s fotopris 2019 vinner Johannes Samuelsson med motiveringen:

”Hans närgångna studier av det lokala äger konstnärens uppmärksamhet och bildjournalistens uthållighet. Umeåbon Johannes Samuelsson vänder kameran, pennan och den varsamma nyfikenhetens bländare mot korvgubbar, bärplockare och kaminbyggare i sitt Västerbotten. Fotografen följer dem i dagar och år och när deras historier slutligen presenteras är det som omsorgsfulla bildessäer som ömmar för att göra fotoobjekten till subjekt.”

Tidigare pristagare har varit fotograferna Alexander Mahmoud (2018) och Nora Lorek (2017). Alexander Mahmoud satt även med i årets jury tillsammans med journalisterna Jenny Maria Nilsson och Johan Malmberg.

Priset består av 25000 kronor.

Här kan du läsa mer om Johannes Samuelsson.

Johannes Samuelssons hemsida.