https://www.kamerabild.se/nyheter/jonas-lindkvist-l-mnar-facebook-i-protest
35105
Nyheter
Nyhet

Jonas Lindkvist lämnar Facebook i protest

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/573387.jpg?itok=Qd6VxzR-', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/573387.jpg?itok=Qd6VxzR-', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/573387.jpg', w: 100, h: 150, title: ' ' },]

Totalbetyg

DN-fotografen Jonas Lindkvist har sagt upp sitt konto på Facebook sedan det kommit fram att Facebook äger allt material som läggs upp på sajten. Vi ringde upp honom.

Jonas Lindkvist på DNs redaktion - med kamera och polisradio ständigt närvarande.

Hallå där, varför lämnar du Facebook?

- Jag känner mig lurad. Jag kan inte vara med på ett ställe där jag ger upp rätten till mina bilder. Jag skulle inte heller vilja jobba hos en arbetsgivare som tog hela min upphovsrätt.

Kan du inte bara låta bli att lägga upp dina bilder?

- Visst skulle jag kunna det. Men det här är också en principsak. Det är deras stil jag retar mig på. De vet att folk inte läser de där avtalen. Det finns andra ställen där jag kan vara med, exempelvis på Fotosidan.

Vad tror du att de ska göra med dina bilder?

- Ingenting egentligen. Men jag har sett kändisar på Facebook som lagt upp privata bilder. De bilderna är värda pengar. Ett annat problem är att många lägger ut bilder som de inte tagit själva. Då ger de bort någon annans upphovsrätt.

Hur ska jag nu göra för att bli kompis med dig?

- Hahaha. Du kan väl ringa eller mejla. Eller hejja på mig på stan.

Jonas Lindkvist på DNs redaktion - med kamera och polisradio ständigt närvarande.