Intervju

Jonna Bergström: Under ytan är ljuset allt

Livet under ytan upphör inte att fascinera. Djur som är osmidiga på land blir kvicka som solkatter när de leker i havsströmmarna. Växter och anemoner kan ha förunderliga former och lyser med glada färger i solljuset som letat sig ner några meter. En fotograf som är passionerat förtjust i livet i vattnet, såväl som på land, är Jonna Bergström.

Publicerad

Hon är den enda kvinnan som vunnit Svenska Mästerskapet i uv-foto. Och eftersom Jonna Bergström vann två grenar av tre blev segern total den där augustihelgen 2009. Tävlingen som går av stapeln under två dagar är nämligen uppdelad i tre separata entimmarsdykningar. Under ytan ska fotograferna därefter – i helt okända vatten – få ihop tre bilder vardera i tre olika kategorier: makro, vidvinkel och ett tema som avslöjas inför tävlingsstarten. Det är en utmaning.

Ännu roligare blev segern av att det bara var andra gången Jonna var med och tävlande i SM. Båda gångerna tävlade hon tillsammans med sin parkamrat Ingvar Eliasson. Parkamraten är modell, motivletare, ibland ljussättare och viktig för dyksäkerheten.

– För ett år sedan hade de ändrat reglerna så att de tävlande fick åka tillbaka till dykcentret mellan dyken, säger Jonna. Det har inte känts så intressant att delta tidigare år där de tävlande fått sitta på ett skär och hantera den känsliga kamerautrustningen i väder och vind, så jag har stått över.