Fotografer

Jonna vann överlägset SM i UV-foto

Jonna Bergström fotograferad av sin assistent vid tävlingen Ingvar Eliasson. Jonna använder en Canon Eos 400D i undervattenshus.

Aldrig förr har en kvinna vunnit SM i undervattensfoto. Jonna Bergström från Klagshamn vann inte bara SM, hon utklassade sina motståndare. Se hennes fina bilder.

Jonna fotograferad av sin syster Tammy Bergström

SM-finalen i undervattensfoto består av tre grenar: Makro, vidvinkel och tema. I år var temat ögonkontakt. Flest poäng i de olika grenarna vinner hela tävlingen.

Jonna lyckades vinna både grenarna makro och ögonkontakt och vann därför en överlägsen serger.

- Jag har varit i ett lyckorus hela dagen. Det var svårt att jobba, berättar Jonna dagen efter att segern förkunnats vid tävlingsplatsen i Hamburgsund i Bohuslän.

Fotograferingen görs under tre dyk om vardera en timma. Det kan låta som gott om tid men det blir ändå stressigt.

- Det är åtminstone stressigt för oss som inte är så vana. Det är mycket teknik att hålla reda på. Jag hade dessutom otur och rev sönder en tätning på torrdräkten precis före ett dyk. Snabbt fick jag hämta min reservdräkt. Sen fick jag problem med ett minneskort och var tvungen att använda ett särskilt program för att få ut bilderna.

Birth of universe, kallar Jonna bilden hon vann makroklassen med.

De olika grenarna vidvinkel och makro kräver olika objektiv.

- Portar måste bytas för att passa objektivet och o-ringarna måste rengöras. Det får inte komma ett enda hårstrå emellan för då kan det läcka in vatten.

Trots allt teknik ligger inte den stora utmaningen i att få allt att fungera för Jonna.

- Jag har höga krav på mig själv när det gäller bilderna. Ljuset är för mig det viktigaste i en bild. Jag vill ha rätt stämning i bilderna och jobbar gärna i befintligt ljus. Det går inte under en sådan här tävling mitt på dagen så jag måste ljussätta.

- Jag tycker det är en utmaning att kunna fotografera så att alla motiv blir intressanta och inte bara fotografera det som är iögonfallande. Jag använder samma tekniker som på land med rörelseoskärpa och zoomning under fotograferingen.

Med denna bild vann Jonna klassen med tema "Ögonkontakt"

Förutom äran att bli svensk mästare i uv-foto vann Jonna Bergström tre guldplakett, en bronsplakett, en dykhelg och resecheckar.

Bland domarna i tävlingen fanns Kamera Bilds Magnus Fröderberg.