https://www.kamerabild.se/nyheter/kameramobilen-r-verl-gsen-din-systemkamera
42121
Nyheter
Nyhet

Kameramobilen är överlägsen din systemkamera

Totalbetyg

Om du ska få bra bilder med din kameramobil så måste du först acceptera den för vad den är: En digital leksakskamera vars största fördel är att den oftast finns i din ficka. Det är verkligen inte illa.

Duger kameramobiler? Min bekantskapskrets betraktar mig som någon slags expert, jag har fått frågan hundratals gånger. Jag svarar alltid med en motfråga: Vad är en bra kamera? Jag ger två svarsalternativ.

- En bra kamera är en med goda tekniska prestanda.

- En bra kamera är en som ger bra bilder.

Om du anser att det första svaret är mest rätt för dig så kan du fortsätta att glömma kameramobilerna i många år till. Jämfört med vanliga kameror är de fortfarande skräp. Även om megapixeltalen ökar så kvarstår faktum att optiken är usel, bildsensorn liten, avtrycket segt och den sammantagna bildkvaliteten kass. Kameramobiler suger - varje fall om man bara ser till tekniska prestanda. Ingen broschyr på högblankt papper kan ändra på det.

Men. Om du tycker att det andra svaret låter vettigare så kan kameramobilen vara överlägsen vilken systemkamera som helst. För det är ju som dom säger: De sämsta bilderna är de som aldrig blev tagna. Medan din systemkamera ligger hemma i ett skåp för att den är för tung och stor så är mobilen alltid i din ficka. När systemkameran ger dig prestationskrav - med en så fin kamera måste väl bilderna bli super? - så låter mobilen dig misslyckas med en axelryckning. Ingen kan förvänta sig underverk med en leksakskamera, eller hur?

Det första steget i att bli nöjd med bilderna från kameramobilen är att du accepterar den för vad den är. Skruva ner förväntningarna på teknisk kvalitet och koncentrera dig på motiven istället. Om det blir bra? You bet. Billiga leksakskameror varit en seglivad trend bland seriösa fotografer ända sedan början av nittiotalet. Suddiga, slumpmässigt komponerade vardagsbilder med tveksam teknisk kvalitet är fortfarande kommersiellt gångbara. Inte för att det spelar dig någon större roll om du bara fotograferar för din egen skull. Men det kan vara kul att veta.

Vad är det med de enkla kamerorna som lockar kommersiella fotografer? Just enkelheten. Kameran inbjuder till spontant fotograferande, det sätter av sig på bilderna som blir roliga och lättsamma. Fotografer har ett samlingsnamn på de enkla kamerorna,"toy cameras". Kameramobiler kvalar självklart in i den gruppen.

lomo.jpg

Enkla kameror som mobilkameran har fördelen att de inbjuder till spontan fotografering.

Det är viktigt att minnas att det finns vissa områden där en kameramobil är perfekt och andra där den inte är så lämplig. Om du är på resa och vill ta bilder som ser ut som vykort så är det fel. Köp vykorten istället. Eller varför inte en hel bok om resmålet. Koncentrera ditt fotograferande kring bilder som bara du kan ta och som berör dig på ett särskilt sätt. Fotografera det specifika för just din resa, inte det allmänna som alla som reser till Paris kan uppleva.

Du fotograferar inte för att visa andra vilken duktig fotograf du är. Du fotograferar för att ge dig själv en present om tio, tjugo eller trettio år. Bilder som du tycker är helt värdelösa idag kan vara ovärderliga då. De hjälper dig att minnas. Den tekniska kvaliteten betyder inte så mycket så länge du kan se vad de föreställer.

Det kan vara en bra idé att tänka igenom lite vad du fotograferar, och inte bara hur. De flesta människor har en instinkt att fotografera det sällsynta, det som avviker från det vanliga. Det är därför vi så ofta fotograferar semestrar, fester och högtider.

Samtidigt är det kanske de vardagliga bilderna som betyder mest på längre sikt. Tänk trettio år framåt, vilka bilder är intressantast att minnas till - de från en strand på Kanarieöarna som du besökte en vecka eller de av dina arbetskompisar som du umgicks med dagligen under flera år? Chansen är stor att du har fler bilder från stranden än från jobbet. Det är synd.

Det finns en klassisk fotouppgift som belyser det här: Fotografera din väg till jobbet en gång om året. Med tiden får du en intressant bildserie som avslöjar inte bara när du bytte jobb eller bostad, utan också hur dina närmaste omgivningar har förändrats.

sid29.jpg

Undvik vykortsmotiven och knäpp istället de bilder som bara du kan ta.

Genom att fotografera ofta och mycket utvecklar du också med tiden ditt bildseende. Kanske du kan börja se likheter mellan bilderna du tar och andras bilder. Och skillnaderna.

Så länge du håller dig till din kameramobil, så strunta i allt det tekniska. Kameramobiler missar rätt ofta. Det blir oskarpt, fel färger eller för ljust eller för mörkt. Eller allt av ovanstående. Så länge du tar ditt fotograferande med en klackspark, vilket är sunt, så räkna med ett viss svinn hellre än att riva ditt hår varje gång det inte blir som du tänkt dig. Deppa inte, ta många bilder istället och släng de du inte vill ha.

Visserligen har många kameramobiler inställningar som kan motverka problemen med dålig automatik i vissa fall. Du kan till exempel hitta en funktion som kallas "exponeringskompensation" i menyn där du kan göra bilden ljusare (gå mot plus) eller mörkare (gå mot minus). Men det är ofta svårtillgängligt och långsamt att arbeta med. Dessutom kräver det att du stannar upp efter varje bild du tagit och funderar på om du ska ta om den med andra inställningar, och det är tvärtemot det lätta och enkla.

Lev hellre i nuet - fotografera allt som ser kul ut och titta på bilderna efteråt. Din tillvaro kommer inte att raseras av att några kort blir misslyckade.

Fast det är klart, när du mobilfotograferat ett tag blir du kanske sugen på att ta fotograferingen till en högre nivå och skaffa systemkamera. Då kan det verkligen löna sig bildmässigt att sätta sig in i det tekniska på djupet. Men det är en annan historia.