MOBILFOTO

Kameramobilen Sony Xperia Pro-I kan få uppföljare: Xperia Pro-C

"En kamera före en mobil", menade Sony när de släppte sin Xperia Pro-I 2021. Nu kan det vara dags för en uppföljare.

Sony lanserade nyligen sin nya flaggskeppsmobil Xperia 1 VI, och strax efter började läckor tala om en än mer intressant uppföljare för den som vill fotografera: en efterträdare till kameramobilen Sony Xperia Pro-I från 2021 med en sensor på 1 tum.

Ryktet talar om en ny modell, Sony Xperia Pro-C, som ska ha mer kompakt formfaktor med en mindre skärm på 6 tum och upplösning på 2K samt en speciell antireflexbeläggning för bättre bild i starkt ljus  – mot 6,5 tum som skärmen är hos Pro-I. 

Huvudkameran på Pro-C ska vara en även den en sensor på 1 tum, 50 megapixel med objektiv på 20mm f/1,8 samt inbyggd bildstabilisering. Stöd ska finnas för 12-bitars RAW och 14-bitars DCG RAW-format. Sony Xperia Pro-I hade en 20 megapixels bakbelyst CMOS-sensor som utrustats med fasdetekterande autofokuspunkter. En av de två 12 megapixelkamerorna ska även ha 4K/120p samt HLG. 

Xperia Pro-C ryktas även ha stöd för 45W snabbladdning via USB PD (Power Delivery), och drivas av ett 5000 mAh-batteri. Om ryktena stämmer kan telefonen släppas under sommaren eller tidigt i höst.