Nyhet

Kamerorna som tog vinnarbilderna i World Press Photo 2019

Vi kollar in lite statistik: märke, sensor och system – med dessa togs vinnarbilderna i världens mest prestigefyllda fototävling WPP 2019.

Kamera Bild skrev nyligen om svensken Pieter ten Hoopen som tog hem förstaplatsen i kategorierna Spot news stories och Story of the year med sin bildserie ”The migrant caravan”.

Men bland alla vinnarbilder under 2019 har en spansk fotosajt sammanställt statistiken med intressant information om de vinnande bilderna genom att kolla på bildernas metadata, detta för att ge en liten inblick i den utrustning som några av världens bästa bildjournalister använder sig av just nu.

Märke, system, sensor modell

Statistiken visar att användningen av Canon-kameror dominerar bland årets vinnare, med 46,4 procent andel tagna bilder. Tvåa är Nikon med 36,8 procent, trea Fujifilm med 10,5 procent och delad fjärde- och femteplats är Sony och Leica.

Det system som används är främst spegelreflexkameror med 71,1 procent, medan identifierade kompaktkameror är 8,9 procent och endast 4,4 procent tagna med ett spegellöst kamerasystem. 15,5 procent av bilderna visar ingen data om systemet, vilket innebär att det är svårt att veta om kompaktkameror eller spegellösa system snor andraplatsen.

Kameror med fullformatssensorer dominerar med 73,3 procent, medan 11,1 procent av bilderna är tagna med APS-C. 15,5 procent är okända.

Bland de kameror som ligger i topp är det Canon och Nikon som gäller – flest antal vinnande bilder, 6 stycken, togs med Canon EOS 5D Mark IV, 5 stycken med 5D Mark III, 4 stycken med Nikon D5 och 3 stycken med Canon EOS 1DX Mark II och Nikon D850.

Slutsatsen med statistiken är att den nya spegellösa tekniken ännu inte påverkat hur professionella bildjournalister väljer sina kameror – kamerahus för professionell användning och gärna beprövade sådana – så som DSLR i fullformat – är det som verkar gälla som arbetsredskap. Detta bekräftar ytterligare att pålitlighet, beprövad ergonomi och hållbarhet är några av de faktorer som är viktiga i bildjournalisternas arbete.