Utställning

Karin Alfredsson – på jakt efter naturens själ

Karin Alfredssons utställning "Snö och regn skall passera" visas nu på Galleri Glas Extended i Stockholm.

Karin Alfredsson är konstnären och fotografen som var känd för sina porträtt men som övergav alla andra motiv för att hänge sig åt sin kärlek – naturen. Hennes kompromisslösa, osminkade bilder av karg, nordlig natur har fått olika konstskribenter att associera inte till fotografi utan till måleriska mästare som Caspar David Friedrich, William Turner, August Strindberg, Mark Rothko och Gerard Richter.

Karin Alfredsson berättar att när hon för snart tio år sedan började sitt fotografiska utforskande av naturen så gav hon sig ut planlöst i vildmarken. Ibland fotograferade hon. Så arbetar hon fortfarande — ger sig ut ensam med tält, höst, vinter och vår och väntar, i dagar och veckor, på ögonblick av ljus, stillhet, rörelse.

”Naturen är överlägsen allt”, säger Karin Alfredsson. ”Det är det enda som intresserar mig på riktigt, bortom orden. Jag är ointresserad av det vackra, polerade. Jag vill komma bortom det, på djupet, och hitta det rum där jag blir en del av naturen. När man väl har hittat dit vill man vara där alltid. Vi står och faller med naturen. Det handlar om respekt och ödmjukhet. Det låter religiöst men det är det inte ett dugg. Det är alltid i naturen som jag känner mig som mest levande”.

De bilder som hon visar på Galleri Glas – alla i det klassiska formatet 70 x 100 centimeter — är från Nordnorge, norra Sverige och från en expedition till Nordpolen 2018.Hennes bilder saknar titlar och geografiska specifikationer. Sådant är inte viktigt för Karin Alfredsson. Hon använder aldrig stativ, beskär inte sina bilder och bearbetar dem heller inte i efterhand i dator.

Karin Alfredssons Snö och regn skall passera visas på Galleri Glas Extended, Nybrogatan 34, Stockholm, från 21 januari.