Fotografer

Kent Klich gjorde årets fotobok

Konkurrensen var stenhård när årets svenska fotobok skulle koras. I strid med bland andra Anders Petersens och J H Engströms "Back to home" gick Kent Klich segrande ur striden med boken "Picture Imperfect".

Picture Imperfect blev årets svenska fotobok. Foto: Kent Klich

Någon skulle nog kalla honom konstnär, själv föredrar han berättare. Kent Klich är psykologen och socialarbetaren som tog till kameran och blev en av vårt lands främsta bildjournalister.

– Jag hoppas att bilderna kan väcka nyfikenhet, en vilja att få veta vem människan bakom ansiktet är, sa Kent Klich till Kamera Bild i en intervju förra året.

Ämnesvalen under Kents karriär har varit de drabbade och utsatta. Personerna bortom de tillfälliga katastroferna. Människor vi helst refererar till som samhällsfenomen: barnhemsbarnen, narkomanerna, de hemlösa och gatubarnen. Dessa gestaltar han sedda ur en väns perspektiv, utan att censurera sig.

Nu prisas Kent Klich för sin bok "Picture Imperfect".

– 1983 träffade jag en journalist som berättade om Beth som också bodde i Köpenhamn, sa Kent Klich vid prisutdelningen. Hon var narkoman och prostituerad.

Mötet resulterade i en bok. Efter flera år återupptog han kontakten med Beth vilket resulterade i ytterligare en bok. Och det är just den boken, "Picture Imperfect" som han nu tilldelats priset för årets bästa svenska fotobok. Priset består av ett diplom samt 30 000 kronor till fotografen och förlaget (Journal).

Årets svenska fotobok delas ut av Svenska fotografers förbund. Årets jury bestod av Donald Boström (fotograf, skribent och formgivare), Stefan Nilsson (fotograf och konstkritiker) och Eva Brandt (bildredaktör och skribent).

Övriga nominerade till priset var:

Albino – i skuggan av solen (Johan Bävman/eget förlag).

From back home (J H Engström Anders Petersen/bokförlaget Max Ström).

Palmyra (Eric Ericson/Journal).

One picture at a time – Photographs from 1952-2008 (Gunnar Smoliansky/Steidl).

Förutom de fem nominerade fick Martin Bogren ett hedersomnämnande för boken Ocean.