Fotografer

Kicki Lundgren vinner HD:s fotopris 2020

En bild ur Kicki Lundgrens projekt ”Los viejos”.

Helsingborgs Dagblads fotopris delas ut för fjärde gången. Årets pristagare är fotografen Kicki Lundgren som har porträtterat äldre nordeuropéer som flyttat till den spanska solkusten.

Helsingborgs Dagblads fotopris har instiftats för att ge mer uppmärksamhet åt bildjournalistiken. Tidigare pristagare är Nora Lorek, Alexander Mahmoud och Johannes Samuelsson.

Nu hedras även Kicki Lundgren med detta pris, en fotograf som Kamera Bild tidigare har intervjuat om projektet där hon följde piloten som efter en motorcykelolycka fick ta sig fram med en trehjulig cykel.

Kicki Lundgren vinner HD:s fotopris 2020.

”Jag ser väl inte så farlig ut”

Nu har Kicki Lundgren porträtterat äldre nordeuropéer som flyttat till den spanska solkusten i projektet ”Los viejos”. Inspirerad av socionomen Anna Gavanas bok ”Pensionärsplaneten” har Kicki under återkommande resor fotograferat pensionärer i Spanien – för att ge dem liv och ansikten.

– Aktiva äldre porträtteras överhuvudtaget ganska sällan. Det vi får se är ett rynkigt ansikte ungefär, säger Kicki till Helsingborgs Dagblad.

Kicki Lundgren blev ofta förvånad över de människoöden hon mötte på solkusten, långt ifrån fördomen om festande, golfande rikemanspensionärer. Och anledningen till att hon kunde komma dem så nära tror hon är att hon själv är 59 år och smälte in.

– Ja, jag ser väl inte så farlig ut väl, säger hon till HD.

Kicki Lundgren är även aktuell med projektet ”Quarantine”, porträtt av människor isolerade under det gångna året.

Helsingborgs Dagblads fotopris är på 25 000 kronor.