Foto

Knappen du måste lära dig på Nikon D7000

Under två veckor har vi testat Nikon D7000 och vi är mycket imponerade. Men en detalj gav oss huvudbry.

Publicerad

@font-face { font-family: "Times New Roman";}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }Jag har utsatt mina nikonbehängda vänner för ett test. De har fått prova och klämma en stund på Nikon D7000 och sedan har jag bett dem ändra autofokusmetod, från AF-S till AF-C. Jag har också bett dem ändra från en till 39 fokuspunkter.

Ingen har klarat testet.

När jag själv försökte tillsammans med tidningens tekniker Anders Wånell (som har Nikon D700) höll vi på i en halvtimme innan vi fick svälja prestigen och ringa Björn Nordgren på Nikon Nordic som givetvis pikade mig för att jag glömt den detaljen sedan pressvisningen.

Björn förklarade hur det gick till och skickade för säkerhets skull bruksanvisningen.

Det har hänt några gånger att läsare klandrat mig för att jag missat detaljer på kamerorna som nämns i bruksanvisningen. Det är naturligtvis tråkigt, men det är ganska vanligt att vi får testkameror utan bruksanvisning. Så var det även i detta fall.

Nikon har valt att vredet bara styr om autofokusen ska vara av och på. Tidigare valde man mellan manuell fokus och följande respektive låst autofokus med vredet. Vill man styra autofokusmetod och antalet aktiva fokuspunkter håller man knappen intryckt och vrider på de två inmatningsrattarna.

Det fungerar utmärkt när man väl lärt sig det. Därför är det läge att påminna om det här, för alla läser inte bruksanvisningen – även om den följer med.

Läs mer om Nikon D7000 i nummer 12 av Kamera Bild som kommer i butik den 7 december.