Fotografer

Kolla in Lennart Nilssons superkameror

Den 8 mars öppnar en utställning med Lennart Nilssons avancerade fotoutrustning. Foto: Anna Gerdén

Lennart Nilssons specialutvecklade kameror för att kunna fotografera människoceller och foster visas nu på Tekniska museet. Genom att kombinera medicinsk teknik och kamerautrustning har Lennart Nilsson gjort det möjligt att se saker som tidigare inte har gått att fånga på bild.

Den 8 mars öppnar utställningen av Lennart Nilsson avancerade fotoutrustning. Den ingår i en samling av 100 innovationer och vi kommer bland annat att få se ett mikroskop med kameror och ett specialutvecklat endoskop som ger en extrem bildskärpa både på nära och långt håll. Tekniska museet har även producerat en film om Lennart Nilsson.

Lennart Nilsson har med hjälp av den tekniska utrustningen visat oss hur ett barn blir till och växer, hur bakterier och virus angriper vår kropp och hur småkrypens värld ser ut ur deras eget perspektiv. Utvecklingen av tekniska lösningar inom medicinsk fotografi har genom hans idéer och krav hela tiden drivits framåt.

Lennart Nilsson har varit aktiv fotograf i över 70 år. Han är en av världens mest kända fotografer och har tilldelats en rad internationella utmärkelser, däribland två Emmy award-titlar. När hans bilder av det mänskliga fostret publicerades i ett reportage på 16 sidor i tidskriften Life 1965 såldes tidningens 8 miljoner exemplar slut på bara några dagar.

Under de senaste 40 åren har Lennart Nilsson samarbetat med Karolinska institutet för att utveckla ny teknik.

Här ser vi delar av Lennart Nilssons kamerautrustning. Foto: Anna Gerdén