Prylnyhet

Kompakta och starka LED-paneler från Manfrotto

Lyko BiColor kan justeras mellan 3000 och 5600K.
Båda modellerna kan drivas antingen med batterier eller via vägguttag.

Fler och fler börjar använda LED-paneler istället för blixtar när de fotograferar, det har Manfrotto tagit fasta på och lanserar därför två nya paneler beroende på vilken vitbalans man vill ha.

Manfrotto Lyko Daylight och BiColor är två modeller av LED-paneler som kan användas antingen tillsammans med ett L-batteri till videokameror eller drivas via ett vägguttag. Valet mellan de två olika modellerna beror på vilken färgtemperatur du vill ha på ljuset. Daylight har en fast temperatur på 5600K och BiColor kan justeras mellan 3000 och 5600K. Detta med hjälp av LED-dioder som har olika färger.

Båda modellerna kan ställas i ljusstyrka, Daylightmodellen har en maxstyrka på 1600lux på en meters håll medan BiColor har något lägre utteffekt på 1500lux på en meters håll.

Panelerna är små nog för att kunna hålla i handen men det går även att montera dem på stativ. Som tillbehör finns en bluetooth-dongel som kan användas för att styra belysningen från en smartphone. Det finns även softboxar som tillbehör om du vill ha ett mjukare ljus.

Vi har inte sett något svenskt pris än, men i dollar ligger priset för Daylight på 449 dollar och BiColor 514 dollar (vilket motsvarar ungefär 3800 kronor respektive 4400).