Fotonyhet

Kroppshets: "Inte ens modeller ser ut så, de blir retuscherade"

I SVT:s nya serie "Kroppshets" tar Mia Skäringer upp problematiken med den ökade hetsen att passa in och se ut på ett visst vis. I den första delen fotograferas hon i baddräkt och retuscheras: "Jag blir själv ledsen för att jag tycker att jag är fin på den bilden".

Armar, mage, bröst, stjärt och rynkor. I dag retuscheras i princip alla bilder som används inom reklam och marknadsföring. "Vi är hjärntvättade att vi inte duger" menar skådespelaren Mia Skäringer, som är huvudpersonen i SVT:s nya tredelade programserie "Kroppshets".

I serien vill Mia Skäringer belysa de problem som finns med dagens ideal och de bilder och budskap vi bombarderas med från media. I den första delen blir Mia fotograferad i baddräkt och sedan retuscherad som en bild för reklam skulle bli, med stora skillnader mot ursprungsbilden.

–Jag blir själv ledsen för att jag tycker att jag är fin på den bilden.Jag skulle vilja känna att det är bra som det var, säger hon efter fotograferingen när de tittar på resultatet.

Många mår dåligt

Vi får i det första avsnittet även träffaMarcus Hanser, varumärkesstrateg, som menar att många känner sig pressade över dagens matande av ideal:

– Ingen generation har heller exponerats så tydligt mot skönhetsideal som den här. Det vet vi. Och ju fler sådana bilder vi konfronteras emot, alltså både kommersiella och sociala, desto mer pressade känner vi oss, och vi vet att många yngre både tjejer och killar, men framförallt tjejer, mår väldigt dåligt, menar han.

Christopher Holmberg, doktor i kostvetenskap, berättar också i programmet att många ändå påverkas av bilderna som syns, även om man vet att både filter och Photoshop har använts.

– Många vet ju att man har olika typer av filter och så på Instagram, och att man photoshopar bilder. Men det påverkar ju dom ändå. Det man ser blir en norm.

I programmet åker Mia Skäringer också till sin mamma i Kristinehamn, för att prata om hur det var under hennes uppväxt, med de ideal och krav som fanns redan då, men även om självskadebeteende, övervikt och ätstörningar.

– Hela det samhälle vi lever i är ätstört. Vi blir bombarderade med bilder av perfekta, långa, smala, likadana kroppar varenda dag, vi blir hjärntvättade. Till slut tror vi att det är normalt att se ut så. Men inte ens modeller ser ju ut så, de blir retuscherade. Det vi ser är inte verkligheten, det är fusk, säger Mia Skäringer i en intervju med tidningen Amelia om syftet med sin programserie.

Här kan du se det första avsnittet, Kroppshets: Vi är ju hjärntvättade till att tro att vi inte duger.