Prylnyhet

Kultkameran Diana släpps som direktbildskamera

Den klassiska leksakskameran Diana lanseras av Lomography som direktbildskamera. Kameran ska ha kvar den gamla charmen och använda Instax-film.

Leksakskameran Diana har funnits i olika tappningar sedan 60-talet, då den massproducerades i Kina. Kameran har blivit kultförklarad pågrund av den dåliga konstruktionen som möjliggör unika bilder, med ljusläckage och nästan obefintlig kantskärpa.

Lomography släpper nu en variant av kameran som går att ladda med Fujifilms kvadratiska instax-film. Kameran fungerar med alla objektiven som finns till Diana F+, vilket är objektiv från fisheye till 110mm tele.

Fullt manuell

Kameran är helt manuell och är utrustad med två valbara slutartider – 1/60 sekund och bulb. Den levereras med ett 75mm f/11 som har tre valbara bländarvärden: f/11 för molnigt, f/19 delvis soligt och f/32 för soligt väder. Kameran kan även ta en obegränsad mängd multiexponeringar.

Lanseringen sker som en Kickstarter kampanj där kameran finns för ett rabbaterat pris från 65 dollar (cirka 575 kronor).