Fotografer

Kvinnliga fotografer går samman mot trakasserier

Gruppen #exponerad kräver nolltolerans mot sexuella övergrepp, fördomar, utnyttjande, rasism och våld i fotograf/bildjournalist-yrket

I kölvattnet av #metoo har nu fotografer gått samman för att dela med sig av sina berättelser om trakasserier inom fotobranschen. Under #exponerad kräver flera hundra kvinnor och icke-män en förändring och vill se en nolltolerans mot sexuella övergrepp.

”Ofta får jag höra att det är märkligt att jag valt att jobba i den här mansdominerade branschen. De säger att jag aldrig kommer lyckas eftersom jag är kvinna!”

Med dessa ord inleds beskrivningen av den grupp som fotografen Hanna Franzén startat på Facebook. Där vill hon att medlemmarna ska ”dela med sig av de vidriga situationer som kvinnor och icke-män bemöter dagligen inom fotograf/bildjournalist-branschen”. Hittills är det över 200 personer som har gått med i den slutna gruppen.

”Inte en dag för sent”

– Jag blir så oerhört illa till mods när jag läser allas historier men samtidigt så enormt stolt när folk väljer att dela med sig. Det är inte en dag för sent att dessa problem tas upp på allvar, säger Hanna Franzén till

.

Svenska Fotografers Förbund
Hanna Franzén, fotograf.

Gruppen #exponerad kräver nolltolerans mot sexuella övergrepp, fördomar, utnyttjande, rasism och våld i fotograf/bildjournalist-yrket.

”Du ska inte längre behöva känna skam, ensamhet och oro för det fruktansvärda du varit med om! Vi kommer stötta, lyssna, och framför allt finnas där för varandra”, skriver Hanna på Facebook.