https://www.kamerabild.se/nyheter/l-s-chatten-med-nikon-lasse
244336
Nyheter
Nyhet

Läs chatten med Nikon-Lasse

Lasse Pettersson chattade med Kamera & Bilds läsare.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577823.jpg?itok=_k30wF6i', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/577823.jpg?itok=_k30wF6i', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/577823.jpg', w: 470, h: 263, title: 'Lasse Pettersson chattade med Kamera & Bilds läsare. ' },]

Totalbetyg

I dag kunde Kamera & Bilds läsare chatta med Lasse Pettersson, produktspecialist på Nikon. Om du missade att vara med själv kan du läsa alla frågor och svar här.

Moderator: Nu öppnar chatten med Lasse Pettersson, produktspecialist på Nikon. Välkomna!

Lasse Pettersson: Hej alla!

Nikon-Lisbeth: Hej Nikon-Lasse! ;) Jag har börjat ta upp fotograferandet efter många år. Jag gick avancerade kurser på 80-talet och fotograferade med Nikon FM2 och 28, 50 och 105. Vad tycker du jag ska välja för digital utrustning?

Lasse Pettersson: Hej! Börja att titta på optiken, kan det vara så att du har kvar något objektiv som du vill använda idag, kan ju en D300s eller en D700 vara värt att titta på, då de kan ta de äldre objektiven, med bibehållen ljusmätning. Är det inte aktuellt med att använda äldre objektiv, så välj ett hus som du tror du kommer trivas med att ha med dig ut. Du behöver också ställa dig frågan om formatet är viktigt för dig; FX eller DX. Men när allt kommer omkring, så är ett besök till en välsorterad handlare ett stalltips, för att få känna på utrustningen, både när det gäller funktioner och vikt, men även med olika objektiv ihopkopplade. Det kan vara så att ett större objektiv känns otympligt på ett litet hus, men inte på ett större. Lycka till!

Bengt F: Nu har ni släppt en massa makroobjektiv, 60, 85 och 105. Det får mig att undra två saker: 1. Hur stort är intresset för makroobjektiv jämfört med exempelvis ljusstarka fasta objektiv? 2. Är intresset för makro större än intresset för kompaktare och billigare vinvinkelzoomar som den 16-35/4 som det ryktats om.

Lasse Pettersson: Hej! 1. Det finns ett väldigt stort intresse för närbildsfotografering. Jag vet inte om intresset är större för dessa objektiv än ex ljustarka primes, men målgruppen beroeende på prisbilden är helt klart större. 2. Nej, det kan jag inte säga att det är. Men vi ville ta fram en glugg med fantastiska prestanda, till ett vettigt pris, i DX formatet, då det efterfrågas mycket från resande fotografer. Men, ett skarpt f/4 objektiv skulle ju inte heller vara fel!

Bengt F: Är det nano-antireflexbehandling på 85/3,5, om inte - varför?

Lasse Pettersson: Nej, det har den inte. Två saker skulle jag gissa på; annan AR behandling visade sig vara adekvat för konstruktionen, och givetvis är kostnaden med i beräkningen också.

Vincent: "Ädelkompakten", kommer den i höst?

Lasse Pettersson: Hej! Nya produkter introduceras med jämna mellanrum, men vi har ännu inte introducerat en produkt via en chat, men vi ska ta till oss tanken, för den är inte dum!

Jörgen: Hej! När får vi se sensor rengöring i NIKONS Proffesionella kameror? Eller har ni valt att inte ha det för att det inte håller tillräckligt om även mycket bra men inte i klass med vad NIKON tycker ska vara tillförlitligt i en proffskamera? MVH Jörgen

Lasse Pettersson: Hej Jörgen! Jag hoppas att du får se det i din nya D3s, som du kanske handlar innan jul, för den kameran har det. :)

Vincent: När kommer AF-S 24mm f/1.4???!

Lasse Pettersson: Det nya standardsvaret: antagligen sen :) Allvarligt, så kan jag inte säga något om ev. framtida produkter som inte är lanserade ännu.

Bengt F: En strategisk fråga: D3s ska ju bland annat matcha den kommande Canon 1D mark IV som troligen får filmning och höga iso, men borde inte Nikon vinna ännu mer på att matcha Canon Eos 5D Mark II med en D700x?

Lasse Pettersson: Hej! Visst är det kul att spekulera, jag gör det ibland också, det skall villigt erkännas. Men som bolag och utvecklare kan vi inte stirra på våra medtävlare för mycket, då risken är överhängande att vi tappar fokus på vad vi håller på med. Det är ju givet att den hypotetiska D700x (om det nu är en liten maskin med en högupplöst sensor) skulle ge MKII en match, men den finns ju inte ...

John Ericsson: Du har sagt att D3x ställer nya krav på nikons objektiv och på sikt måste hela programmet bytas ut. Vilka objektiv tycker du är mest angelägna att byta ut?

Lasse Pettersson: Hej! Svår fråga. Med de fantastiska framsteg som vi gjort den seanste tiden, så skulle säkert alla fasta objektiv kunna göras om! Sen är givetvis problemet att välja "rätt" objektiv till att börja med. Vi har startat med ett gäng "yrkesglas", men det kommer inte att sluta med det. Om jag får välja ett objektiv som jag själv gillar mycket, både för brännvidden och storlekn, så är det 24-120 VR. Ett liknande objektiv med uppdaterad prestanda skulle vara mumma!

Arne: Är det även nu idag den berömda italienska bilformgivaren Giorgetto Giugiaro som står för designen på D3s-kameran? Jag minns att Nikon gjorde rätt mycket väsen av att Giugiaro hade formgivit Nikons F4-modell på den gamla analoga filmtiden. Så huru härmed - är Giorgetto Giugiaro fortfarande med i Nikonteamet?

Lasse Pettersson: Hej! Jepp, det är Italdesign (Giugiario) som ritar yrkeshusen.

Vincent: Hur nära samarbete har Nikon med Leica? Sträcker det sig längre än 1X-samarbetet?

Lasse Pettersson: Jag har ingen aning, jag visste inte ens att vi hade ett samarbete med det Leica.

Andreas Wiklund: Hej! Är det dynamiska omfånget förbättrat på D3s (jmf med D3/D700) ?

Lasse Pettersson

: Hej! Ja, tekniskt är pixlarna bättre, vilket borde betyda bättre dynamik. Men jag har inte sett en maskin som har en färdig mjukvara ännu, vilket gör att jag inte brytt mig om att jämföra "på riktigt" ännu.

Kalle-Uppala: Hej Lasse, Kan man säga att det nya crop läget på D3s kameran har nästan samma funktion som en konverter, den gör ju också en crop av bilden eller har jag fel? Mvh Kalle

Lasse Pettersson: Hej Kalle! Jo, du har rätt och samtidigt lite fel. :) Eller, vi beskär olika saker kan man säga. En telekonverter "beskär" och förstorar den optika bilden, medan beskärningen på sensorn endast beskär bilden. Då man med en telekonverter fortfarande använder alla pixlar som sensorn har, så borde ju upplösningen kunna bli bättre. Men då gäller att man har en ritkgit fin optik framför konvertern, så att den optiska upplösningen har tillräcklig kvalitet för att förstoras. Detta gäller i viss mån beskärning i kamera också, förstås. Hoppas inte att detta vart för snurrigt :)

Oskar Hansson: För mig som plåtar action är Pentax fisheye-zoom 10-17 grym. Klarar ni inte av att göra en sån?

Lasse Pettersson: Det tror jag att vi gör, men jag vet inte.

Johan G: Använder Nikon idag någon mjukvarukompensering i kamerorna? Ungefär som Leica och Hasselblad, kanske fler. Alltså att man direkt i kameran känner av vilket objektiv som sitter på och direkt korrigerar optikfel typ vinjettering eller CA. Vad är din åsikt om denna teknik? Är det bättre bygga "riktigt bra" objektiv från början?

Lasse Pettersson: Hej! Jag är för mjukvaruhantering av vissa problem, av fler orsaker. Vissa optiska problem som finns, är av sk balanserad art. Rättar man till problemet för mycket, dyker ett annat upp. Det gör att optikdesignen kommer att, på ett eller annat sätt, få lida. Kan man istället bygga in en mjukvarureducering av, låt säga lateral kromatisk aberration, så skulle man kunna göra ett objektiv med betydligt högre upplösning och färgkontroll. Men, vissa problem är inte idag möjliga att reducera bort, då det skulle innefatta ren bildretuschering (tänker på koma och astigmatism), utan dessa fenomen måste hållas i chack i optiken. Våra yrkeskameror har (D3, D3s, D3x och D700) har mjukvarubaserad lateral CA reduktion, som appliceras i kameran på JPG filer, och meddellas som en tag till NX2 om man fotograferar NEF.

Egill J. Danielsen: Jeg er en av de mange skandinaviske menn som er rød/grønn "fargeblind" (fargesvakt syn). Jeg har derfor store problemer med å se de røde fokusrammene i min D3. D300/D700 er mye lettere å bruke da de har sorte fokusrammer. Paradokset er at jeg må bruke mitt D300 til action, siden jeg da må kunne fokusere snabbt. Jeg har gjort gjentatte henvendelser til Nikon om at neste D3-utgave måtte komme med mulighet for sorte klammer, gjerne som menyvalg. Derfor er jeg nå spent: Har D3s sorte klammer?

Lasse Pettersson: Hej. Det finns en inställning i D3s, D3x och uppdaterade D3, som gör att man kan ställa in styrkan på AF klamrarna. Jag har fått höra att det hjälper att öka denna styrka. (Är inte färgblind själv, men har en som som är). Har du uppdaterat firmware på din D3, till version 2,01, så finns den funktionen.

Frilansaren: Är det möjligt med en ersättare till 70-300vr, eller kanske ett s.k dx optik som kanske ligger på 100-400 fast f/4? Det skulle jag vara hemskt sugen på, skicka det som feedback till killarna i Japan :) Bra arbetat med D3s:en mäktigt! 102400.Samt att det måste nog bli ett macro för mig i framtiden, förmodligen den nya 85:an, när kommer den?! Ja vill se mer nya fasta gluggar oxå! Kör på :) :) Tack för bra produkter.

Lasse Pettersson: Hej! Jag skickar allt jag hör av bra ideer vidare, det kan du vara säker på! Micro 85DX kommer i december.

Megapixel: Var är Nikons svar på Canon 5D II, ni kan ju inte ligga och sova eller hur ni måste hänga med i marknadens efterfrågan.

Lasse Pettersson

: Hej! Jo, vi måste också sova ibland. :) Vi gör så gott vi kan för att bibehålla marknadsledning på SLR kameror, jag lovar.

Moderator: Nu återstår mindre än 10 minuter av chatten och vi måste tyvärr sätta stopp för fler frågor. Lasse gör sitt bästa för att hinna med att besvara så många som möjligt av dem som redan skickats in innan chatten stänger klockan 11:00.

Jocke: Hej, är en glad fotoamatör som är sugen på en D90. Haken, som jag ser det, är att den har ett antal månader (år) på nacken. Man vill ju inte köpa en kamera som får en ansiktslyftning veckan därpå, då väntar jag hellre. Hur ser det ut vad gäller D90 och framtiden?

Lasse Pettersson: Hej! Framtida produkter kan jag inte säga någonting om, tyvärr.

D700-mannen: Jag vill ha 1080p. 720p känns sådär. Såg i nån intervju att du sa att filstorleken skulle bli bli för stor med 1080p. Varför kan inte jag få göra det valet? Eller orkar inte kameran med det?

Lasse Pettersson: Hej! Det är klart att begränsningar i produkters prestanda inte är roligt, det förstår jag. Men just nu har vi valt 720P, då det visat sig vara den absolut vanligaste HD upplösningen för nyhetsbruk.

Mihai: Är det idag möjligt att tillverka en budget systemkamera (10-16.000kr) med FX-sensor? Eller är FX-sensorn så pass dyr fortfarande att det inte är möjligt ännu? Eller är det ett beslut från nikon att en sådan kamera ännu inte skulle ha en marknad?

Lasse Pettersson: Hej. Backa tiden till D100, en DX kamera som var ohyggligt billig 2002, med sina 29990:- ink moms. Vi tror givetvis att FX formatet har en marknad, men idag skulle det vara svårt att ta fram en prisvärd maskin, med hög prestanda, för FX formatet. Men jag kan inte tänka mig att det inte kommer att finnas "billigare" kameror i framtiden.

Mac+Nikon: Det sägs ju vara nytt med tyst läge i D5000, men jag kommer ihåg att Nikon F4 hade det. Eller har jag fel?

Lasse Pettersson: Hej! Jag ska titta på min hemma, men jag kan inte minnas att min har det. Kanske att de fanns på någon av modellerna ... Nytt på D-SLR var det om inte annat!

Mac+Nikon: Varför kan man inte lyssna med hörlurar på ljudet när man filmar? Så jobbar man ju när man filmar seriöst med videokameror. Det går ju inte heller att ens se ljudnivån.

Lasse Pettersson: Hej! Jag hoppas också att monitorering av ljud kommer att prioriteras i framtiden.

Vincent: Du skriver tidigare i chatten att välja mellan DX och FX. Tror du det här är ett problem för kameratillverkare överlag? Tröskeln att byta upp sig blir ju större då man samlat på sig en park med DX-gluggar. Är det ett medvetet val att dela upp marknaden i två läger såhär eller är det marknaden som avgjort det (dvs att suget efter prisvärd billigare utrustning

Lasse Pettersson: Hej. Nej, det har med priset att göra. I den tidigare världen, fanns ingen möjlighet att skapa tillräckligt stora och bra sensorer, så vi tänkte att vi skapar fin optik till ett mindre format i stället. När tekniken sedan gå framåt, kommer givetvis saker att förändras. Men fördelen på många punkter visar den nya DX Micro 85an, med ett otroligt kompakt förmat, låg vikt, ultrahög upplösning till ett pris som inte är mjöligt för ett större format!

Jag tackar för alla frågor, och hoppas att ni haft det lika trevlig som jag!

Moderator: Nu är klockan 11 och vi stänger chatten. Tack till Lasse Pettersson från Nikon för att du ville medverka.