Annons

programvara

Ladda hem gratis Photoshop - helt lagligt

Från och med i dag kan du ladda hem en gratis och helt laglig version av Photoshop. Det är nämligen Photoshop 1.0.1 som gjordes 1989 av Thomas Knoll, som nu släppts fri för användning.

Thomas Knoll tillsammans med Kamera & Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist
Thomas Knoll tillsammans med Kamera & Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist

Thomas Knoll är programmeraren som helt själv skrivit Photoshop i programmeringsspråket Pascal (och till viss del även assembler) under 1989. Efter diskussioner med Adobe köpte de licensen för programmet, som då kallades "Display". Thomas bror tyckte däremot att namnet var något tråkigt (och dessutom taget) och bytte därför detta till Photoshop. Programmet släpptes 1990.

Nu jobbar Thomas på Adobe och arbetar enbart med att utveckla programkod för insticksprogrammet Adobe Camera Raw. Kamera Bild har träffat Thomas Knoll, och passade då på att fråga vilken version av Photoshop han tyckte var den bästa:

– Version 3.0 så klart, när vi valde att introducera lagerhantering i programmet. Det har förändrat arbetsflödet en hel del för många som använder programmet.

Nu kan du alltså ladda programmet Photoshop 1.0.1, med en källkod på 120 000 rader kod, tillsammans med manualen till detta, och en användarhandbok – helt gratis.