Prylnyhet

Ladda upp direkt med svenska theQ Camera

De kallar den den första sociala kameran, med sociala menas i det här fallet uppkopplad. Det kanske är ett lite väl modigt påstående med tanke på smartphones och annat. Men nog är det lite roligt med ett svenskt initiativ?

TheQ Camera är bestyckad med ett fast objektiv som motsvarar 24mm och en bländare som ligger på 2,4. Upplösningen på kameran är 5 megapixlar och fokuseringen är manuell. Det finns tre olika lägen för fotografering, utomhus, inomhus och nattfotografering. Kameran har en inbyggd ringblixt som gör att den fungerar även när det blir mörkare och man vill ha lite extra ljus. För att kunna snabbfixa bilderna finns så klart ett gäng inbyggda filter, nio till antalet.

Det är alltså inte med spektakulära tekniska specifikationer som den här kameran är tänkt att imponera utan snarare med enkelhet och uppkopplingsmöjligheter. Det som är tanken med kameran är att man stoppar in ett simkort och sen börjar man fotografera, när du har tagit en bild som du vill spara så väljer du att trycka på spara-knappen, då laddas bilden upp till ditt konto (med obegränsat utrymme) på theQ LAB där bilden sparas. Vill du dessutom dela med dig av din bild så kan du göra det på en gång genom att trycka på samma knapp igen, då kan du skicka bilden till Twitter, Facebook, Google+, Flickr eller Tumblr. Men eftersom Instagram inte tillåter att en tredje part laddar upp bilder i appen så kan man inte använda kameran där den kanske hade varit roligast.

För att du ska kunna tanka upp dina bilder så måste du så klart ha mottagning, men skulle du vara bortom täckningens gränser så har kameran ett inbyggt minne på 2GB där man ska kunna spara upp till 1000 bilder. TheQ Camera är också vattentät ner till en meter och ska enligt dem själva vara idiot-proof. Kameran kostar 199 dollar och kan beställas på deras hemsida.