https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/stal-bild-till-skivomslag-f-r-betala-skadest-nd
Lag & Upphovsrätt

Stal bild till skivomslag – får betala skadestånd

Artisten Erik Lundins skivbolag använde sig av Björn Lockströms bild till ett skivomslag utan att ha tillstånd till det, nu har de fått betala 40 000 kronor i skadestånd.

Bilden från dödsskjutningen i Husby 2013, togs från SVT:s öppna arkiv och användes som skivomslag till Erik Lundins singel "De ba blev så" som gavs ut av skivbolaget RMH. Lockström hade inte blivit tillfrågad och uppmärksammades av bildstölden av en kollega som såg skivomslaget. 

Enligt en intervju med tidningen Journalisten kontaktade Lockström skivbolaget och begärde mellan 40000 och 50000 kronor i ersättning. Han blev senare kontaktad av artisten som då erbjöd en betydligt lägre summa (enligt Lockström, 4000 kronor), något Lockström inte accepterade. 

Lockström kontaktade Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf och det slutade med att skivbolaget RMH gick med på att betala 40000 kronor till Lockström för bildstölden. 

Fotografen säger till Journalisten att han är nöjd med ersättningen, men han tror att liknande händelser kommer att bli allt vanligare.

–  Jag tycker att det här är en fråga som är viktig att belysa. Folk, ja till och med skivbolag, verkar tro att om det finns på nätet så är det bara att ta, säger Björn Lockström till tidningen.  

 

 

Taggar