Lag & Upphovsrätt

Kinesiskt företag dömt för kopiering

Ett kinesiskt företag har nu dömts i kinesisk domstol för att ha kopierat och sålt kameror ursprungligen tillverkade av den schwieziska tillverkaren Alpa.

Ett kinesiskt företag har dömts att betala skadestånd och be om ursäkt för att ha kopierat och sålt andra företags produkter. Det företag som utsatts för kopieringen är den schweiziska kameratillverkaren Alpa. Deras kameror och tillbehör har kopierats av det kinesiska företaget GuoZh. Dels har kamerakopior sålts under företagets egna namn, då kallade FY-2015, en kopia på Alpas A12-serie, men också med Alpas namn på utrustning. Båda varianterna har sålts till betydligt lägre priser än vad originalet kan köpas för. Tillverkaren har även startat klubbar för deras kopierade produkter.

Den schweiziska tidningen NZZ har skrivit om fallet och menar att det i början såg ut som om Alpa inte skulle vinna då de inte ansökt om skydd under kinesisk copyrightlag. Men till slut kunde Alpa lämna in en anmälan baserad på regler om att även vardagliga produkter kan anses vara konst.

Enligt den schweiziska artikeln uppträdde ägaren till det nu dömda företaget nonchalant under rättegången och hävdade att det var han som hade rätten på sin sida. Det här ska ha hjälpt Alpa få över domarna på sin sida.

Man menar också att Kina nu börjar få upp ögonen för den här typen av verksamhet till viss del för att deras egen produktion nu börjar bli så pass bra att den i sin tur kopieras.

GouZh, som fortfarande marknadsför och säljer produkterna på sin hemsida, blev dömda att betala sexsiffriga belopp i skadestånd.

Det här kan komma att öppna upp för andra som anser sig kopierade av kinesiska företaget. Bland annat att har svenska Profoto anklagat den kinesiska tillverkaren Godox för patentintrång.

Källa