Nyhet

Lagförslag på ny fotografskatt redan nästa år

Skatteverket vill nu införa en ny skatt för fotografer, baserad på kameramärke, upplösning och brännvidder på objektiv.

Skatteverkets nya förslag innebär att varje näringsidkare med enskild firma nu ska komplettera sin deklaration genom att varje år ange ett så kallat T-Max (teknik-max-värde) som anger värdet på den tekniska utrustningen som används i firman.

Exempelvis kommer en kamera med större sensor och högre upplösning beskattas hårdare än en kamera med mindre sensor och lägre upplösning. Samma sak gäller brännvidden på teleobjektiv, där långa teleobjektiv beskattas hårdare än kortare.

Skatteskillnaden kan ge en ökad kostnad på upp till 15000 kronor per år för en frilansfotograf beroende på utrustning. Anledningen till skatten är att antalet frilansande fotografer ökat med runt 50 procent de senaste fem åren, som delvis beror på att ökat antal privatpersoner startat egen firma för sin växande fotohobby.

Utnyttjar avskrivningar

I Skatteverkets lagförslag som nu lämnats in till riksdagen påtalas problematiken, som man nu vill lösa:

– Eftersom allt fler utnyttjar avskrivningar på dyr fotoutrustning, men egentligen inte arbetar med foto, kräver vi en hårdare kontroll av verksamheten. Vi vill därför införa en ny skatt som baseras på utrustningen redan nästa år, säger Skatteverkets Frederick Scott, som lämnat in lagförslaget som internt kallas för "Velvia-skatten" efter den klassiska analoga filmen med samma namn.

Efter kameramärke

Skatten fungerar också märkesspecifikt. Exempelvis kommer en fotograf som "har råd" att fotografera med Leica få betala nästan dubbelt så mycket i skatt för sitt kamerainnehav som de som använder andra märken. Anledningen är enligt Frederick det stadigt ökande antal gatufotografer med Leica-kameror som nu startat enskilda firmor.

– Det är så många sopiga bilder som tas där ute, och kan man inte ens brusreducera sina bilder eller vet vad råformat är, så ska man inte komma undan skatten heller, säger han till Kamera Bild när vi ringer upp honom.

Ytterligare en skatt 2017

Under samtalet säger Frederick också att han även har förhoppningen på att införa en speciell kvalitetsskatt för bilder på Facebook och Instagram under 2017.

– Där ska skatten bestämmas av antalet "likes" på bilden, något som borde införts för länge sedan, säger han.

Här kan du läsa alla detaljer om den nya "Velvia-skatten".