programvara

Länge leve Photoshop – 30 år i dag!

I dag uppdateras Photoshop med nya funktioner, som en hyllning på programmets 30-årsdag. Den 19:e februari 1990 släpptes nämligen den första versionen av programmet.

Hurra hurra hurra, idag är det Photoshops födelsedag! Idag för 30 år sedan – eller den 19:e februari 1990 för10 950 dagar sedan för att vara exakt – släpptes version 1.0 av Adobe Photoshop. I klippet här ovan kan du ser hur det ser ut att använda programmet på en Macintosh Plus från 1986 med svartvit skärm (1-bit), en processor på 8 MHz och 4 MB ramminne.

Användargränssnittet hos Photoshop 1.0, 1990.

Redan innan det släpptes officiellt användes programmet för att skapa specialeffekterna i James Camerons science fiction-film The Abyss, och en del betaversioner florerade runt, från v.0.63 1988 till v0.87 1999, där den senare fanns tillgänglig kommersiellt för Mac.

Vid det initiala släppet av version 1.0 var ambitionen att sälja 500 program i månaden, men som bekant så blev det mycket mer än så.Photoshop har nu blivit så allmänt känt att ordet ”photoshoppa” hela tiden används när vi pratar om att manipulera, förändra och förbättra en bild.

"Display" blev Photoshop

Photoshops skapare Thomas Knoll tillsammans med Kamera & Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist.

Thomas Knoll är programmeraren som år 1989 la grunden för Photoshop. Han skapade Photoshop i programmeringsspråket Pascal, och till viss del även assembler. Thomas kallade programmet initalt ”Display” men bytte sedan till Photoshop på inrådan av hans bror. Adobe köpte sedan licensen av programmet och släppte det till allmänheten.

När Kamera Bild tidigare träffade Thomas Knoll passade vi på att fråga vilken version av Photoshop han tyckte var den bästa:

– Version 3.0 så klart, när vi valde att introducera lagerhantering i programmet. Det har förändrat arbetsflödet en hel del för många som använder programmet.

Världens första Photoshoppade bild
Världens första Photoshoppade bild. Bilden är tagen av grundaren Thomas Knoll, som har fotat sin fru Jennifer. Bilden användes som testfoto för att visa programmets funktioner.

Idag jobbar Thomas på Adobe och arbetar med att utveckla programkod för insticksprogrammet Adobe Camera Raw, något som i högsta grad handlar om att "vårda pixlarna" man får ur kameran. Vi passade därför även på att fråga Thomas vad han tycker om Instagram och de filter som nu så flitigt används av alla.

– Ett rent otyg – varför förstöra bilden med dåliga filter, svarar han oss.

Mörkt läge – nu även i dialogrutor!

Nya funktioner

Adobe vill så klart fira 30-årsdagen av Photoshop, och det gör de med att idag släppa version 21.1.0, som finns tillgänglig för nedladdning nu.

Mycket har hänt hos Photoshops grafiska användargränssnitt sedan version 1.0, och fler nyheter kommer nu, om än en liten sådan. I den nya versionen hittar vi möjligheten för Photohops dialogrutor att vara mörka i MacOS, precis som det tema som valts för operativsystemet.

Innehållsmedveten fyllning har förbättrats.

Innehållsmedveten fyllning har förbättrats med möjlighet till flera markeringar och flera fyllningar utan att gå ifrån arbetsytan. Också alla lager samplas i läget för innehållsmedveten fyllning, för att minska antalet klick.

Linsoskärpa har blivit snabbare och bättre.

Kvaliteten och snabbheten för Linsoskärpa har förbättrats genom att lägga beräkningarna på grafikprocessorn. Detta ska ge en mer realistisk oskärpa som bättre härmar objektivens oskärpekaraktär.

Panorering, zoomning och bildförflyttning i stora bildfiler ska har optimerats för att ge en snabbare och mjukare upplevelse.

Lasso-markeringen fixerar sig nu bättre vid objektets kanter vid markering.

Photoshop för Ipad

Också versionen för Ipad uppdateras, med objektmarkeringsverktyg, bättre texthantering och utökat stöd för PSD-filer större än 75 megabyte via molntjänsten.

Är du sugen på att testa Photoshop 1.0 så finns både programmet och källkoden att ladda hem gratis här. Uppdateringen av det modernare Photoshop, version 21.1.0, når du genom Adobe CC-appen.

Om du vill läsa flera av våra nyheter om Photoshop så hittar du det under vår tagg "Photoshop".