Prylnyhet

Laowa 12mm f/2,8 – raktecknande för fullformat

Efter en mycket lyckad Kickstarter-kampanj kommer nu, vad som kallas, världens vidvinkligaste, raktecknande objektiv att tas i produktion.

Bakom objektivet står en tillverkare som kallas Venus Optics. Ett kinesiskt företag som via en Kickstarterkampanj finansierat början av produktionen av det här objektivet.

Enligt dem själva så kommer objektivet, som säljs under namnet Laowa, att bli världens vidvinkligaste objektiv med den här ljusstyrkan. Dessutom ska linssammansättningen göra att objektivet blir i stort sett helt raktecknande, trots sin bildvinkel på 122 grader.

Sedan tidigare finns en makrovidvinkel i samma serie, som även det ska vara världsunikt. Men också ett 60mm makro och ett 105mm porträttobjektiv. Du kan läsa mer om vidvinkelmakrothär.

Den nya vidvinkeln har likt många andra objektiv av den här typen manuell fokusering. Konstruktionen består av 16 linser i 10 grupper. Det kommer med fattning för Canon EF, Nikon F, Sony A, Sony A och Pentax K. Tillverkaren tänker sig att objektivet ska fungera utmärkt för landskap och arkitektur, men kanske främst för astrofotografering.

Det finns även ett tillbehör till objektivet, en adapter som gör om objektivet till 17mm f/4 samt ger möjligheten till 10mm +/- shift. Den kommer dock bara till Sony E.

Det finns fortfarande möjlighet att få ett bättre pris på objektivet via deras Kickstartersida, men ordinarie pris kommer att hamna på 950 dollar för objektivet och 300 dollar för convertern (drygt 8000 kronor respektive 2500 kronor).